Linkovi

Klinton: Ne bih oklevala sa vojnom akcijom


Bivša državna sekretarka SAD, Hilari Klinton na skupu u Institutu Brukings, Vašington 9. septembar 2015.

Hilari Klinton u govoru o iranskom nuklearnom programu istakla da bi kaznila Iran i za najmanje odstupanje od postignutog sporazuma.

Pretendent na predsedničku nominaciju Demokratske stranke Hilari Klinton izjavila je da bi, ukoliko bi bila izabrana, uvela kazne Iranu čak i za najmanje kršenje nuklearnog sporazuma, kao i da „ne bi oklevala“ da pokrene vojnu akciju ukoliko bi Teheran pokušao da se domogne nuklearnog oružja.

Ta izjava ide korak dalje od onoga za šta se američki predsednik Barak Obama neprestano zalagao – da će vojna opcija ostati otvorena za slučaj da se Iran ne ponaša u skladu sa sporazumom.

“Trebalo bi da pretpostavimo da će Iran idućeg američkog predsednika staviti na probu. Oni će hteti da vide koliko mogu da zaobiđu pravila”, rekla je Klinton u govoru na Institutu Brukings u Vašingtonu.

Govoreći u prilog tom sporazumu, Klinton je još dodala da “Sjedinjene Države nikada neće dozvoliti Iranu da se domogne nuklearnog oružja”.

U međuvremenu, biznismen Donald Tramp pridružio se drugom pretendentu na predsedničku nominaciju Republikanske stranke, senatoru iz Teksasa Tedu Kruzu i drugim konzervativnim političarima ispred zgrade Kongresa, gde su učestvovali na skupu “Zaustavite iranski nukelarni sporazum”, u organizaciji pokreta Čajanka, na kojem se okupilo nekoliko hiljada ljudi.

Dešavanja u okviru te kampanje podsećaju na duboke političke podele povodom sporazuma, kojem se protive svi republikanski kandidati, ali ga podržavaju demokratski.

Ajatola: Nema drugih pregovora

Ranije danas, vrhovni vođa Irana ajatola Ali Hamenei rekao je da će svi budući razgovori sa predstavnicima Sjedinjenih Država biti isključivo u vezi sa nuklearnim sporazumom, postignutom sa svetskim silama, i ni o čemu drugom.

U saopštenju koje je danas objavljeno na njegovoj veb stranici, Hamenei je poručio: “Odobrili smo razgovore sa Sjedinjenim Državama konkretno o nuklearnim pitanjima. Što se tiče drugih tema, nismo i nećemo dozvoliti pregovore sa Amerikom”.

Pregovori o drugim pitanjima samo bi stvorili šansu za Sjedinjene Država da “utiču na Iran i nametnu svoju volju”, navodi se takođe na zvaničnoj stranici ajatole.

Iranski predsednik Hasan Rohani, koji se smatra umerenijim od ajatole, juče je izjavio da je Teheran spreman da se sastane sa predstavnicima Sjedinjenih Dražava kako bi razmotrili načine za zaustavljanje građanskog rata u Siriji, tako da je komentar ajatole Hameneija verovatno odgovor na Rohanijevu izjavu.

XS
SM
MD
LG