Linkovi

Klinton: Nećemo više biti pasivni učesnik


Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je u Vašingtonu razgovarao sa državnom sekretarkom Hilari Klinton u vezi nastavka mirovnih pregovora sa Palestincima

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da Vašington više neće biti "pasivni učesnik" u bliskoistočnim mirovnim pregovorima, već da će naterati dve strane da se "bez odlaganja suoče sa ključnim pitanjima".

Tokom sinoćnjeg govora na seminaru o bliskoistočnoj politici, ovde u Vašingtonu, sekretarka Klinton pozvala je izraelske i palestinske lidere da reše različita pitanja koja su dovela do zastoja u pregovorima o dvodržavnom rešenju. Šefica američke diplomatije istakla je da je važno da obe strane prihvate kompromise u cilju postizanja dogovora.

Ministar odbrane Izraela Ehud Barak pomenuo je mogućnost podele Jerusalima tokom svog obraćanja prisutnima na seminaru i predložio da zapadni deo grada i jevrejska naselja pripadnu Izraelu, dok bi četvrti sa značajnim brojem stanovnika arapskog porekla mogle da budu pod palestinskom kontrolom.

Nekoliko sati pre seminara, Hilari Klinton je imala odvojene susrete sa Barakom i glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom.

XS
SM
MD
LG