Linkovi

Spekulacije o zdravlju Hilari Klinton


Bivša državna sekretarka Hilari Klinton

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton meta je oštrih napada republikanaca iako još nije donela odluku da li će se na izborima 2016. kandidatovati za predsednika SAD

Pristalice bivše državne sekretarke Hilari Klinton uvredila je nedavna izjava poznatog republikanskog stratega Karla Rouva, koji je doveo u pitanje njeno zdravstveno stanje u trenutku kada se sve više nagađa o mogućnosti njene kandidature na predsedničkim izborima 2016.

U listu “Njujork post” pojavio se podnaslov koji sadrži reči “oštećenje mozga”… izvučene iz konteksta republikanca Karla Rouva, tokom nedavnog govora u kome je između ostalog prokomentarisao i zdravstveno stanje Hilari Klinton.

Međutim, Klinton koja je posle pada u svojoj kući 2012. podvrgnuta tretmanu lečenja od krvnog ugruška u glavi, tokom svog nedavnog govora nije komentarisala Rovovu izjavu. Bivši predsednik Bil Klinton se nasmejao na izjavu Rouva i rekao da je njegova supruga dobrog zdravlja.

“Ako kažu da ona ima oštećenje mozga šta je onda sa mnom. To bi onda značilo da sam ja u jako lošem stanju jer ona je i dalje oštrijeg uma od mene.”

Rouv, nekada glavni politički savetnik bivšeg predsednika Džordža Buša Mladjeg, pokušao je da se opravda u meisiji mreže Foks.

“Nisam rekao da ima oštećenje mozga, već da je imala ozbiljan zdravstveni problem o kome će se pričati i postavljati pitanja tokom izbora 2016. volela ona to ili ne.”

Hilari Klinton je rekla da će odluku o kandidaturi doneti do kraja ove godine.
Demokratska analitičarka Selinda Lejk kaže da očekuje više napada ukoliko se Hilari odluči da učestvuje u trci za Belu kuću.

“Isto kao što su raznim komentarima napadali Obamu, napadaće i nju. Ali ona je jaka i može sa tim da se nosi. Uostalom nosila se godinama.”

Njen dosije dok je bila državna sekretarka biće ponovo pod lupom raščlanjivan pred specijalnim odborom, koji je oformljen, povodom terorističkog napada u kome je poginulo 4 Amerikanca u Bengaziju u Libiji 2012. Klinton je svoje odluke o reagovanju na napad, branila pred senatskim odborom 2013.

“Da li je to posledica eskalacije protesta ili zato što su neki momci jedno veče šetajući odlučili da ubiju nekoliko Amerikanaca? U čemu je tu sada razlika?”

Za Klintonovu, koja je provela osam godina kao prva dama u Beloj kući, napadi republikanaca nisu nepoznanica, kaže stručnjak za javno mnjenje Karlin Bouman.

“Protivnici Hilari Klinton imaju svoje uporište. Ono se nalazi u konzervativnoj bazi Republikanske stranke, što nije nelogično, ali mislim da je ona, u ovom trenutku, vrlo jak kandidat.”


Knjiga koju je Hilari Klinton napisala o godinama provedenim u ulozi državne sekretarke pod nazivom “Teški izbori“, biće objavljena u junu.
XS
SM
MD
LG