Linkovi

Klinton za saradnju u Persijskom zalivu


Državna sekretarka tokom susreta sa ministrima inostranih poslova Saveta za saradnju u Persijskom zalivu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton nastavlja obilazak zemalja Persijskog zaliva posetom Kataru, gde je sa ministrima inostranih poslova, Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva, razgovarala o regionalnim pitanjima.

Ranije danas, Klintonova se u prestonici Omana, Muskatu, sastala sa sultanom Kabusom, u čast njegove četrdesete godišnjice na vlasti. Tokom jučerašnjeg boravka u Jemenu, državna sekretarka je u razgovoru sa predsednikom Alijem Abdulom Salehom potvrdila predanost Sjedinjenih Država saradnji sa Jemenom u borbi protiv terorizma. To je bila prva poseta američkog državnog sekretara toj zemlji posle skoro 20 godina.

U zajedničkom obraćanju novinarima sa predsednikom Salehom, Klintonova je rekla da se Sjedinjene Države i Jemen suočavaju sa “zajedničkom opasnošću” koju predstavljaju al-Kaida i drugi pobunjenici. Ona je takođe potvrdila spremnost SAD da pruže ekonomsku pomoć Jemenu.

Tokom sustreta sa građanskim aktivistima, Klintonova je naglasila da neki od terorista koji operišu u Jemenu nisu Jemenci i dodala da, na žalost, među njima ima i Amerikanaca, aludirajući na sveštenika Anvara Al Avlakija.

Taj radikalni sveštenik dovodi se u vezu sa neuspelim pokušajem postavljanja bombe u američki avion na Božić 2010. Američki zvaničnici veruju da se on krije u Jemenu.

XS
SM
MD
LG