Linkovi

Hilari Klinton u važnoj misiji u Pakistanu


Američka državna sekretarka Hilari Klinton je doputovala u Pakistan, na početku turneje po južnoj Aziji, tokom koje će razjašnjavati ciljeve gotovo devetogodišnjeg rata u Avganistanu.

Ona je danas doputovala u Islamabad, gde će naglasiti neophodnost saradnje Pakistana i Avganistana za pobedu u ratu. Očekuje se da Hilari Klinton tokom dvodnevnih razgovora sa vojnim i civilnim liderima obelodani nove programe za razvoj Pakistana.

Paketom u vrednosti od sedam i po milijardi dolara, koji je prošle godine odobrio američki Kongres, utrostručuje se civilna pomoć Pakistanu u narednih pet godina. Taj paket je deo inicijative za smanjivanje antiameričkog raspoloženja u Pakistanu – ulaganjem u vodovodnu i energetsku infrastrukturu, poljoprivredu i zdravstvo.

Posle Pakistana, državna sekretarka će u utorak u Kabulu prisustvovati međunarodnoj konferenciji o Avganistanu. Američki zvaničnici se nadaju da će središnja tema skupa biti plan avganistanske vlade za poboljšanje uprave i stabilnosti u zemlji. Na konferenciji će učestvovati predstavnici 70 država.

XS
SM
MD
LG