Linkovi

SAD i Indonezija o Južnom kineskom moru


Američka državna sekretarka Hilari Klinton i ministar spoljnih poslova Indonezije na zajedničkoj konferenciji za novinare u Baliju, 24. jul 2011.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton i ministar spoljnih poslova Indonezije na zajedničkoj konferenciji za novinare u Baliju, 24. jul 2011.

Američka državna sekretarka Hilari Kliton i indonežanski ministar inostranih poslova Marti Natalegava, zatražili su hitno sprovođenje sporazuma Kine i država ASEAN-a o miroljubivom rešenju teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru. Dvoje visokih diplomata su o tome razgovarali na današnjem bilateralnom sastanku u Baliju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, državna sekretarka je izjavila da bi ASEAN i Kina hitno trebalo da sastave pravila ponašanja da bi se izbegao sukob u regionu bogatom prirodnim izvorima. Natalegava je izjavio novinarima da se nada da će napredak biti postignut pre nego što Indonezija u novembru bude domaćin samita država Istočne Azije, na kojem će prvi put učestvovati i Sjedinjene Države.

Hilari Klinton je takođe saopštila da će Kim Kje Gvan, prvi potpredsednik severnokorejske vlade i bivši glavni izaslanik na pregovorima o nuklearnom programu Severne Koreje, doputovati ove nedelje u Njujork na sastanak sa američkim funkcionerima.

Ona je rekla da će se Kim sastati sa međuagencijskim timom američkih funkcionera sa kojima će razmotriti naredne korake neophodne za nastavak takozvanih pregovora šest strana o denuklearizaciji, u kojima pored dve Koreje učestvuju Sjedinjene Države, Kina Japan i Rusija.

XS
SM
MD
LG