Linkovi

Hilari Klinton u Jermeniji


Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je u Jermeniju, gde nastoji da smanji zategnutost izmedju vlade u Jerevanu i Azerbejdžana povodom sporne teritorije Nagorno-Karabah.

Uoči razgovora sa državnom sekretarkom, jermenski predsednik Serž Sarkisjan je izjavio da je rešenje dvadesetogodišnjeg spora „najvažnija stvar“ sa kojom je zemlja suočena. Nagorno-Karabah, inače otcepljena teritorija unutar Azerbejdžana naseljena pretežno Jermenima, pod jermenskom je kontrolom od prekida vatre kojim je 1990-ih prekinut rat u kojem je poginulo 35 hiljada ljudi.

Regionalna zategnutost raste proteklih meseci, pošto su u aprilu zastali pregovori dve zemlje i regionalne sile Turske o statusu regiona. Najmanje četiri jermenska i dva azerbejdžanska vojnika su poginula u graničnim sukobima u junu.

Hilari Klinton je danas doputovala u Jermeniju iz Azerbejdžana, gde je predsednik Ilham Alijev takodje tražio da Sjedinjene Države pomognu da se reši spor oko Nagorno-Karabaha. Državna sekretarka je rekla da je Vašington spreman da pomogne da dve zemlje uspostave trajan mir.

XS
SM
MD
LG