Linkovi

Samit OEBS-a u Kazahstanu


Samit OEBS-a u Kazahstanu

Više od 60 zvaničnika iz svih delova sveta okupilo se u Astani na prvom samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u poslednjih 11 godina.

Na početku dvodnevnog samita OEBS-a, državna sekretarka SAD Hilari Klinton istakla je da bi OEBS trebalo da intenzivira svoju ulogu u Avganistanu i radi na proširenju ekonomske saradnje u Centralnoj Aziji.

Hilari Klinton je dodala da je nedostatak bezbednosti bilo gde u tom regionu izazov za sve članove te organizacije, a da dugotrajni nerešeni konflikti predstavljaju opasnost.

Ona je takođe rekla da su pojedine zemlje doprinele obezbeđivanju i obnovi Avganistana, ali da OEBS treba da igra veću ulogu u unapređivanju bezbednosti granica, u okviru borbe protiv krijumčarenja drogom. Državna sekretarka je takođe istakla potrebu suzbijanja ponovnog izbijanja konflikta u regionu, uključujući Gruziji, Moldovu i Nagorno-Karabah.

Posle Kazahstana, Klintonova će posetiti Kirgistan, Uzbekistan i Bahrein. Tokom boravka u Kazahstanu ona će razgovarati sa predsednikom Nursultanom Nazarbajevom i ministrom inostranih poslova Kanat Saudabajevom o američko-kazahstanskom strateškom partnerstvu

Samit OEBS-a u Kazahstanu
Samit OEBS-a u Kazahstanu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun požali se na neuspeh članica OEBS-a da sprovedu vladavinu prava i štite prava manjina u svojim zemljama.

"Nažalost", rekao je Ban Ki Mun, "OEBS je ponekad svedok kršenja svojih obaveza u sopstvenom dvorištu".

Predsednik Saveta EU Herman vam Rompuj pozvao je OEBS da pojača svoju medijatorsku ulogu u vremenima konflikata.

Tadić: OEBS doprinosi integraciji Balkana

Delegaciju Srbije u Astani predvodi predsednik Srbije Boris Tadić, koji se založio za što skoriji početak dijaloga Beograda i Prištine i izrazio očekivanje da će misija OEBS-a na Kosovu ostati statusno neutralna.

Tadić je na samitu OEBS-a u Astani izrazio zadovoljstvo što svet sada podržava činjenicu da je dijalog jedini put za mir na Kosovu. "Očekujemo da taj dijalog počne što pre", rekao je on.

"Srbija takodje očekuje da neće biti pokušaja promene realnosti na terenu dok su razgovori u toku. Svaki pokušaj promene realnosti na terenu upotrebom sile izazvao bi momentani prekid dijaloga", ukazao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao i da OEBS pomažući u učvršćivanju stabilnosti u regionu doprinosi mnogo bržoj integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, što je strateški cilj Srbije.

XS
SM
MD
LG