Linkovi

Klinton završila turneju po Aziji


Američka državna sekretarka Hilari Klinton u Dušanbeu u Tadžikistanu, 22. oktobar, 2011.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton u Dušanbeu u Tadžikistanu, 22. oktobar, 2011.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je privela kraju turneju po četiri zemlje južne i centralne Azije, gde je sa regionalnim liderima razgovarala o terorizmu, ekonomiji, ljudskim pravima i drugim temama.

Tokom jučerašnjih razgovora u uzbekistanskoj prestonici Taškentu, ona se zahvalila predsedniku Islamu Karimovu na podršci američkim trupama u Avganistanu. Ipak, državna sekretarka je izrazila zabrinutost zbog njegovog odnosa prema ljudskim pravima i zatražila da sprovede reforme. Američki zvaničnici kažu da je Karimov, koga optužuju za brojna kršenja ljudskih prava, obećao da će ostvariti napredak u pogledu demokratizacije.

Hilari Klinton je donela sličnu poruku i predsedniku Tadžikistana, Emomaliju Rahmonu, na razgovorima u Dušanbeu i upozorila oba lidera da bi njihovi skorašnji pokušaji ograničavanja verskiih sloboda mogli da dovedu do nereda.

Državna sekretarka je tokom turneje takođe promovisala američki plan nazvan „Novi put svile“, za povećanje trgovinske i robne razmene među centralnoazijskim državama.

XS
SM
MD
LG