Linkovi

Bil Klinton: Većina Amerikanaca bila protiv vojne akcije na Balkanu


Bivši predsednik Klinton primio je sinoć priznanje Atlantskog saveta Sjedinjenih Država za međunarodne uspehe koje je postigao tokom svoja dva mandata u Beloj kući. Među nabrojanim uspesima posebno je istaknuta njegova uloga u zaustavljanju konflikta na području Balkana tokom 1990-tih i podsticanju reformi i političke stabilnosti u tom delu Evrope.

Prilikom primanja nagrade Klinton se osvrnuo na događaje u Bosni i Hercegovini, ističući da njegova nastojanja da zaustavi etničko čišćenje nisu bila popularna ni kod kuće niti odmah prihvaćena od strane američkih saveznika.

„O konfliktu u Bosni se mnogo izveštavalo, dok sam ja nastojao da pridobijem međunarodnu podršku za zaustavljanje rata. Već je 250,000 ljudi izgubilo živote, a broj izbeglica iznosio je dva i po miliona. Ali, tek je masakr u Srebrenici dao zamah podršci naših NATO saveznika.“

Klinton je rekao da se većina Amerikanaca protivila vojnoj akciji NATO-a, čak i posle masakra oko 8.500 muslimanskih mukaraca i dečaka u Srebrenici. Slično raspoloženje je vladalo u pogledu NATO kampanje kojom su Miloševićeve snage potisnute iz Kosova, kako bi se sprečio egzodus većinskog albanskog stanovništva sa Kosova.

Međutim, Klinton je rekao da vodeće sile imaju obavezu da se suoče sa kriznim žarištima u svetu kako ne bi prerasla u krize većih razmera. Posle odlaska iz Bele kuće, bivši predsednik Klinton je osnovao fondaciju koja okuplja partnere u nastojanjima da se suzbiju siromaštvo, bolesti i nepismenost u svetu. Njegova fondacija takođe promoviše rasno, versko i etničko pomirenje.

XS
SM
MD
LG