Linkovi

Članstvo u NATO - šansa za ekonomiju Crne Gore


Okrugli sto ,,NATO članstvo – šansa za ekonomiju i biznis’’. Autor: Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO
Okrugli sto ,,NATO članstvo – šansa za ekonomiju i biznis’’. Autor: Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO

Članstvo Crne Gore u NATO dugoročna je garancija suvereniteta i bezbijednosti i preduslov stabilnog ekonomskog razvoja, ocijenio je crnogorski ministar ekonomije, Vladimir Kavarić na okruglom stolu „NATO članstvo – šansa za ekonomiju i biznis“

Kavarić je kazao da postoje brojni ekonomski benefiti članstva Crne Gore u Alijansi.

„Članstvo u Alijansi je dugoročna garancija suvereniteta i bezbijednosti i preduslov stabilnog ekonomskog razvoja“, ocijenio je Kavarić.

Biti član NATO-a, kako je dodao, znači biti partner najrazvijenijim ekonomijama svijeta.

„Članstvo u NATO je šansa za ekonomski razvoj Crne Gore jer obezbjeđuje pristup tržištu od oko 900 miliona stanovnika“, istakao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, članstvo u Alijansi pozitivno utiče i na percepciju investitora da je Crna Gora stabilna i siguno mjesto za ulaganje. Kavarić je ukazao da nove čalanice NATO saveza mogu da koriste novac iz fondova za izgradnju infastrukture, dobiju pomoć za uništavanje viška naoružanja i municije.

On je dodao da će Crna Gora, kao i u ostalim međunarodnim organizacijama, i NATO-u plaćati članarinu. „Međutim, sve performanse onoga što se daje, je simbolično u odnosu na benefite“.

Kavarić je rekao da članstvom, crnogorske kompanije u stiču pravo učešća na tenderima NATO-a, a kodifikacija crnogorskih proizvoda otvara mogućnosti korišćenja prednosti mnogo većeg tržišta.

Crna Gora je, kako je naveo, kodifikovala više od 70 proizvoda i neke kompanije već koriste benefite od pripadanja Alijansi. Prema riječima Kavarića, u svijetu ne postoji država koje je sama sebi dovoljna.

„Prijemom u NATO značajno se poboljašava kredibilitet Crne Gore kao investicione destinacije i to je šansa za naše preduzetnike“, ocijenio je Kavarić.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Margaret En Uehara kazala je da NATO zajednica zajedničkih vrijednosti koji obuhvataju vladavinu prava, transparentnost i dobru upravu.

„Ove vrijednosti dovode do ekonomskog rasta na mnogo načina jer nije tajna da investitori traže stabilnost i predvidivost, demokratsku i dobru Vladu, mjere za borbu protv korupcije i posvećenost vladavini prava“, rekla je Uehara.

Ona je ocijenila da nove investicije omogućavaju nova radna mjesta, razvoj infrastrukture i bolje uslove života za crnogorske građane.

„Članstvo u NATO je bitno za Crnu Goru, za njene dalje integracije u evroatlantsku zajednicu“, smatra Uehara.

Članstvo povećava i profil Crne Gore na međunarodnoj osnovi jer su, kako je dodala, investitori zainteresovani za nova tržišta i mogućnosti.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Kristijan Poša kazao je da je Crna Gora, među državama u regiji, napravila najveći skok.

On je rekao da Crna Gora 2017. godine ima sve šanse da bude punopravna članica NATO ali, kako je dodao, do tada treba još dosta da se radi.

XS
SM
MD
LG