Linkovi

Članovi Predsedništva BiH u Beogradu: Disonantno o odluci o priznanju Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, napred desno, govori tokom zajedničke konferencije za štampu sa članovima tročlanog Predsedništva BiH Draganom Čovićem, napred levo, srpskim članom Predsedništva Mladenom Ivanićem, levo i bošnjačkim članom Predsedništva

Nakon sastanka članova tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, javnosti su poslate različite poruke u vezi sa eventualnim budućim stavom Bosne i Hercegovine po pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova.

I dok su Vučić i Čović preneli da je na sastanku rečeno da će BiH usklađivati svoje poteze po pitanju "unutrašnjih pitanja Srbije" sa potezima Srbije, bošnjački član Predsedništva podsetio je da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu i da je zamolio Čovića da iznese svoj lični stav.

"Kad je u pitanju bilo koje unutrašnje pitanje koje se tiče Republike Srbije, naše stajalište, upravo tri člana Predsedništva, je da ćemo ta otvorena pitanja prilagođavati... stajalištima vas u Beogradu, za bilo koje pitanje", rekao je Dragan Čović govoreći o spoljnoj politici BiH.

U tom trenutku ispred njega pred mikrofon je stao bošnjački član Predsedništva, Bakir Izetbegović:

"Međunarodna politika i stavovi Bosne i Hercegovine će se odlučivati u Sarajevu od strane ova tri čoveka koja su tu", rekao je Izetbegović i dodao da će se itekako uzimati u obzir stavovi susednih zemalja i Evropske unije. "Ja sam zamolio gospodina Čovića da ovakvu stvar iznese eventualno kao svoj vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsedništva. Moj stav je da se vanjska politika BiH vodi u BiH, naravno uzevši u obzir i stavove susednih zemalja", rekao je Izetbegović stojeći pored Vučića koji se sve vreme široko osmehivao.

Bošnjački član tročlanog Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, tokom zajedničke konferencije za štampu sa članovima istog tela Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Palati Srbija u Beogradu, Srbija, 6. decembra 2
Bošnjački član tročlanog Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, tokom zajedničke konferencije za štampu sa članovima istog tela Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Palati Srbija u Beogradu, Srbija, 6. decembra 2

Novinari su Izetbegovića zamolili da objasni taj stav, ali je reč ponovo uzeo Aleksandar Vučić koji je rekao da je citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. "Evo, ja ću da vam objasnim, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam zvanično dobio. Eto, tako izgleda i oko granice i oko svega", završio je Vučić.

Razgovori o granici

Vučić je prethodno rekao da je zahvalan zbog stava koji su izneli on i Čović.

"Zahvali smo i želimo i dalje da unapređujemo odnose. Pokazali smo da Srbija poštuje integrtitet BiH, međusobno ćemo podržavati jedni druge na evropskom putu", kazao je on.

"Srbija i Bosna i Hercegovina imaju ekonomske odnose koji su iznad nivoa političkih odnosa, a koje ne ocenjujem kao loše", kazao je Vučić.

Razgovori su, rekao je, vođeni i o pitanju granica između dve zemlje, a predlog je dat u "nonpejpr" formi. Kazao da je veruje da je dobio načelnu saglasnost za predlog "zamena metar za metar kvadratni" delova teritorije kod opština Priboj i Rudo.

"Za nas je tu važna pruga koja povezuje Beograd i Bar, koja prolazi kod mesta Štripci i mi smo ponudili istu površinu bosanskohercegovačkoj strani na našoj teritoriji", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, drugi s desna, sa predsedavajući Predsedništva BiH Draganom Čovićem (drugim s leva), bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i srpskim članom tog tela Mladenom Ivanićem u Beogradu, Srbija, 6. decembra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, drugi s desna, sa predsedavajući Predsedništva BiH Draganom Čovićem (drugim s leva), bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i srpskim članom tog tela Mladenom Ivanićem u Beogradu, Srbija, 6. decembra

Po njegovim rečima, u pitanju je i deo granice kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, gde je prvo Srbija zatražila da budu u celni na teritoriji Srbije, ali da je dogovoreno da se Srbiji omogući pravo međunarodne službenosti na tih 14 i 19 hektara u narednih 99 godina.

Dragan Čović je rekao da je zajednički stav BiH da je neophodno rešiti pitanje granice sa susedima i zahvalio Vučiću na "alternativama za granice", pošto su otvorena pitanja, kako je naveo, prepreka na putu BiH za podnošenje kandidature za članstvo u EU.

"Moraćemo zajedno mnogo intenzivnijom komunikacijom da dođemo do rešenja granica. Zbog složenosti odnosa u BiH teže se dogovaramo. Ostavite nam još prostora da se usaglasimo. Molim vas da razumete da u BiH to ne ide tako lako", rekao je Čović.

Ekonomija

Vučić je kazao da je prvih 10 meseci trgovinska razumena Srbija-BIH bila milijardu i 424 miliona evra i da svake godine raste za 200 miliona evra, što BiH svrstava u najznačajnije spoljnotrgovinske partnere Srbije.

Dve strane uklonile su nekoliko barijera u trgovini, na uvoz i izvoz nekih proizvoda, rekao je on.

On je kazao da su članovi Predsedništva uvek dobrodošli u Srbiju i da očekuje da sledeći susret "neće biti istorijski", već normalan susret u okviru kojeg će rešavati probleme.

Konferenciji za novinare u Palati "Srbija" prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Članovi Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić doputovali su u utorak uveče u Beograd, a u sredu pre podne ispred Palate Srbija dočekao ih je predsednik Srbije uz najviše državne počasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG