Linkovi

Civilne organizacije u Srbiji dobile preteća pisma: "Bićete uništeni od prvog do poslednjeg!"


Na adrese nekoliko organizacija civilnog društva stigla su preteća pisma u kojima se navodi “Bićete uništeni od prvog do poslednjeg”, saopštio je u četvrtak Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

"Očekujemo da će nadležne institucije u narednom periodu reagovati u skladu sa zakonom. Takođe, apelujemo na državne zvaničnike i medije da ne doprinose daljem širenju atmosfere neprijateljstva prema organizacijama civilnog društva", kažu iz BCBP-a.

U atmosferi u kojoj se svi koji kritički nadziru rad institucija proglašavaju izdajnicima države, ne čudi da pojedinci upućuju ovakve pretnje, tvrdi se u saopštenju centra.

BCBP navodi da se u društvu se već godinama unazad stvara atmosfera neprijateljstva i straha od organizacija civilnog društva.

"Krajem prethodne godine, u Skupštini je vođena burna rasprava o pretnjama po bezbednost države i tom prilikom su istaknute izjave predstavnika BIA koji je kao najintenzivniju pretnju Srbiji naveo 'prikriveno delovanje spoljnog faktora' i njegov uticaj na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate", kaže se u saopštenju.

BCBP je pretnje prijavio policiji, a protiv potpisnika pisma će podneti krivičnu prijavu.

Iz centra podsećaju da su ove pretnje poslednje u nizu napada na BCBP. U maju prethodne godine obijen je stan izvršnog direktora BCBP u kome živi sa suprugom i detetom, a pre toga, u avgustu 2016. godine na autu mu je bila ispisana preteća poruka "Čuvaj se" nakon niza izjava u vezi sa slučajem rušenja u Savamali.

Osim toga, BCBP je u više navrata u javnosti optuživan da radi "po zadatku neke strane službe" ili "da urušava bezbednosni sistem zemlje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG