Linkovi

Čistiji vazduh, zdravija deca


Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije kažu da se kvalitet vazduha u Los Anđelesu dramatično poboljšao, baš kao i zdravlje dece u pet zajednica, obuhvaćenih 20-godišnjom studijom.

Poznato je da je ispuštanje štetnih gasova u atmosferu štetno za decu, a istraživači koji su pratili uticaj zagađenog vazduha u okolini Los Anđelesa, navode da je poboljšanje kvaliteta vazduha dovelo do boljeg zdravlja među najmlađim građanima. Istraživanje je objavljeno u Medicinskom žurnalu Nove Engleske, a autori studije kažu da ona uliva nadu kada je reč o drugim zagađenim gradovima širom sveta.

Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije kažu da se kvalitet vazduha u Los Anđelesu dramatično poboljšao, baš kao i zdravlje dece u pet zajednica, obuhvaćenih 20-godišnjom studijom.

Naučnici navode da su nivoi sitnih čestica opali za 50 procenata u tim delovima grada, dok se nivo azotdioksida smanjio za jednu trećinu. Vodeći autora studije Džejms Gauderman kaže da je u Los Anđelesu, čistiji vazduh doveo do jačanja pluća kod dece.

“Ovo je neverovatno uspešna priča zato što je, uprkos sve gušćem saobraćaju i povećanim ekonomskim aktivnostima, kvalitet vazduha u Los Anđelesu zapravo postao bolji. A, ova studija je pokazala da su kao rezultat toga, razvoj i kapacitet pluća kod dece takođe mnogo bolji”.

Zahvaljujući tome današnja deca će kasnije u životu imati manji broj problema sa disanjem i manje srčanih problema, a bolja pluća mogu da doprinesu i povećanju prosečnog životnog veka dece. Do promena je došlo zbog akcija lokalnih, državnih i federalnih regulatora koji su smanjili dozvoljene nivoe ispuštanja štetnih gasova iz automobila i drugih izvora, kaže jedan od istraživača Frenk Gililend.

“To su bili koordinisani napori za kontrolu izvora zagađivanja, i to tokom dužeg vremenskog perioda. Poboljšani su automobili, poboljšani su izvori goriva, procenat sumpora u dizel gorivu je smanjen, dizel motori u velikim kamionima su mnogo efikasniji, unapređene lučke regulative. Sve to zajedno dovelo je do smanjenja ispuštanja štetnih gasova i poboljšalo kvalitet vazduha”.

Napori da se smanje nivoi štetnih gasova u lukama su se isplatili, kaže aktivista za zaštitu životne sredine Mark Lopes, ali izražava zabrinutost za budućnost.

“Bolji kvalitet vazduha znači bolje zdravlje ali, ako sada počnemo da odstupamo od toga i nazadujemo u smislu kvaliteta vazduha, znamo da će posledica toga biti lošije zdravlje za našu decu”.

Gradovi u Kini i Indiji suoavaju se sa mnogo gorim kvalitetom vazduha od Los Anđelesa, a istraživač Edvard Ejvol kaže da studija ima poruku i za ta mesta.

“Čestice i gasovi koje smo pratili kao važne, u smislu zdravlja, u Južnoj Kaliforniji, veoma su slične procesima sagorevanja i zagađivačima koje imate svuda u svetu. Zato bi u slučaju čišćenja vazduha u drugim delovima sveta, bilo razumno očekivati te iste zdravstvene koristi za decu koja tamo žive”.

Ovi istraživači istraživači kažu da kontrola zagađenosti vazduha ima dokazane dobrobiti za decu. Izazov je međutim, održati što niži nivo zagađenja.

XS
SM
MD
LG