Linkovi

Cipras pod paljbom u Strazburu


Nije bilo lako danas grčkom premijeru tokom boravka u Evropskom parlamentu u Strazburu - pljuštale su optužbe da ne čini ništa konkretno kako bi spriječio najgore, da ne voli Evropu...

Danas je vodjena više nego živa rasprava na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta - gost je bio grčki premijer Cipras, a evropski parlamentarci nisu štedjeli riječi da izraze svoje negodovanje činjenicom da grčka vlada i njen premijer ne pokazuju dovoljno želje da se nadje evropsko rješenje drame i tako izbjegne još veća kriza. U, tom, kako rekoše" hodanju u snu prema Grexitu" podržali su ga samo one političke grupe koje žele da vide skori kraj cijele EU. Konačni grčki prijedlog bi, obećao je Cipras, u Brisel trebao da stigne u narednih par dana.

Nije bilo lako danas grčkom premijeru tokom boravka u Evropskom parlamentu u Strazburu - pljuštale su optužbe da ne čini ništa konkretno kako bi spriječio najgore, da ne voli Evropu, da uzalud, pozivajući sa na demokratiju, kod Putina traži spas i pozivi, da, konačno, umjesto uloge "lažnog proroka" preuzme onu pravog lidera.

"Dok se vi bavite provokacijama , mi tražimo kompromis, tražite propast, mi uspjeh, ne volite Evropu, mi je volimo...i nadam se da ćete biti u stanju da konačno pokažete neki program", poručio mu je šef grupe narodnjačkih partija Evropskog parlamenta, Manfred Veber.

Predstavnik euro konzervativaca, Ričard Legutko, izjavio je:

"Nešto je trulo u državi Grčkoj, ali nešto je trulo i u EU. Ukoliko se ova predstava nastavi, mislim da će nam biti sve manje jasno koga i kako mi to spašavamo..."

"Ljut sam jer govorite o reformama, ali mi nikada nismo vidjeli konkretan prijedlog reformi! Ljut sam jer u stvari svi se kao uspavani približavamo prema Grexitu. Osamdeset posto Grka želi da ostane u Evropi i euro-zoni, zato pokažite šta možete da učinite i pokažite da ste stvarni vodja a ne lažni prorok!", kazao je šef grupe liberala Evropskog parlamenta, Gi Ferhofštat.

Podrška grčkom premijeru je došla od onih koji, iako uredno uzimaju evropski novac za svoj posao, rado vide kraj evropskom projektu:

"Ustvari, evropski projekat počinje da odumire. Ako imate hrabrosti, treba da povedete grčki narod van euro-zone i to uzdignute glave. Vratite sebi demokratiju, vratite kontrolu nad vašom zemljom, dajte svome narodu vodjstvo i vratite im nadu", kazao je jedan od euro-skeptika Najdžel Faradž.

Iz redova evropskih zelenih, Rebeka Harms je istakla:

"Molim vas, poslušajte one koji žele evropsko rješenje jer pozivate se na demokratiju - ali demokratija i Putin, na žalost, to dvoje ne ide zajedno!"

"Tražite pomoć medju prijateljima, a ne medju neprijateljima, posebno kada oni nisu u stanju da vam pomognu", kazao je predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk.

Na kraju rasprave, grčki premijer je ukazao da se ovakva razmjena mišljenja dešava pet mjeseci prekasno, a da je, umjesto nje, vodjen dogovor "iza zatvorenih vrata" Odgovarajući na tvrdnje da je otpis dugova nemoguć, Nijemce je podsjetio da je upravo njima pedestih godina otpisano 60 posto duga, a potom i obećao:

"U naredna dva ili tri dana pobrinućemo se da iznesemo konkretne detaljne prijedloge i uvjeren sam da ćemo u narednim danima biti u mogućnosti da odgovorimo našim obavezama, u ovo ključno vrijeme, u najboljem interesu za Grčku i za euro-zonu. A to nije samo najbolje za ekonomske interese, već je i u najboljem geopolitičkom interesu EU..."

U Briselu se sa nestrpljenjem očekuje gotovo svakog trenutka novi grčki prijedog, kako bi se svi pripremili za novi, vanredni euro i europski sumit sazvan za nedjelju, 12. jula. Smatra se to definitivnim rokom za odredjivanje sudbine Grčke, što će se svakako odraziti i na ostatak euro i šireg, evropskog društva.

XS
SM
MD
LG