Linkovi

Cipras u Briselu: Ključni trenutak za Evropu


Belgijski premijer Šarl Mišel sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom na sastanku u Briselu
Belgijski premijer Šarl Mišel sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom na sastanku u Briselu

Novi grčki premijer Aleksis Cipras otvoreno se suprostavlja ostalim evropskim liderima u pogledu ublažavanja mera štednje nametnutih Atini kao uslov za ogromnu finansijsku pomoć.

Grčki lider će se na samitu u Briselu prvi put direktno suočiti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, glavnom zagovornicom štednje. Merkel i drugi visoki zvaničnici Evropske unije do sada nisu pokazali interesovanje za smanjenje ili restrukturiranje grčkog duga.

Cipras je po dolasku na samit rekao da je ovo ključni trenutak za Evropu i njenu budućnost i da je potrebno naći rešenje kojim se poštuju stavovi svih strana i koje je zasnovano na ključnim evropskim principima, demokratiji i izbornoj volji građana.

Spor novoizabrane grčke vlade i ostatka Evropske unije bio je očigledan na jučerašnjem sastanku evropskih ministara finansija koji nisu uspjeli da sa grčkim kolegom Janisom Varufakisom usaglase zajedničko saopštenje ni posle sedam sati vanrednih pregovora.

Predsedavajući evrozone, holandski ministar finansija Jeron Diselblom rekao je da čak nije postignut dogovor ni u pogledu tema o kojima će biti razgovarano na novom sastanku u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG