Linkovi

Cipras u Beogradu: Prijateljski odnosi dve zemlje, dodatno ih ojačava Prespanski sporazum


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras tokom susreta u Beogradu, 21. decembra 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras tokom susreta u Beogradu, 21. decembra 2018.

Odnosi Grčke i Srbije izuzetno su prijateljski, Srbija zauvek ostaje prijatelj sa Grčkom koja podržava evropski put Srbije, a realizacija Prespanskog sporazuma, kojim su Grčka i Makedonija rešile pitanje imena Makedonije, dodatno će ojačati veze Beograda i Atine, ocenjeno je u petak na sastanku premijera Grčke Aleksisa Ciprasa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon sastanka u četiri oka, Vučić je na konferenciji za štampu rekao da je sprovođenje Prespanskog sporazuma veoma važno, kako bi Severna Makedonija postala most saradnje Srbije i Grčke, dok je Cipras ocenio da će sporazume pozitivno uticati na brojne planirane energetske i infrastrukturne projekte koji će povećati perspektive za ekonomski razvoj.

Aleksis Cipras je rekao da je sa Vučićem razgovarao i "o neprijatnim dešavanjima" na Kosovu i osudio uvođenje taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, kao i transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova. Ocenio je da takve aktivnosti destabilizuju region, dok je sa druge strane podržao napore Beograda da se postigne rešenje.

"Grčka pozitivno gleda na svaki sporazum i svako rešenje izmedju Srbije i Kosova koji će biti iskreno i održivo i koje će pomagati rešavanju problema u regionu i ostvarivanju stabilnosti", rekao Cipras i ponovio podršku briselskom dijalogu.

Premijer Grčke Aleksis Cipras i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu, 21. decembra 2018.
Premijer Grčke Aleksis Cipras i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu, 21. decembra 2018.

Aleksandar Vučić je rekao da je sagovornika upoznao sa stanjem na Kosovu i sa aktivnostima na formiranju vojske Kosova, koje se "sprovodi suprotno ne samo međunarodnom pravu, već i kosovskim zakonima".

Za stopostotne takse je rekao da su u suprotnosti sa tendencijama u XXI veku o slobodno protoku robe i kapitala, ali je Ciprasu govorio i o tome koliko je takav potez ugrozio Srbe na Kosovu.

Vučić je rekao da se nada da će SAD i EU izvršiti pritisak na prištinu kako bi ona ukinula takse.

"Mi se nalazimo u teškoj situaciji. Kada vam neko u 21. veku uvede takse i spreči trgovinu, uz objašnjenje da ste vi krivi što ste štitili svoj integritet i pobedili u Interpolu, nemate na to odgovor. Nemate racionalni odgovor na iracionalne stvari", rekao je Vučić.

On je kazao da je veoma važno da se problemi na Balkanu rešavaju mirnim putem i da se sačuva stabilnost, jer bez toga nema napretka.

"Bolje da mi pronadjemo rešenje, nego da rešenja pronadju nas. Kompromis nije poraz, već pobeda budućnosti i života", rekao je predsednik Srbije i ocenio da sporazum Beograda i Prištine "nije ni blizu".

"Mislim da bi za nas bilo dobro da imamo neki sporazum. Ali smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma. Pismo predsednika SAD Donalda Trampa je racionalno. SAD su priznale nezavisnost Kosova i neće menjati svoju odluku. U pismu se kaže Prištini da mora da se dogovori sa Beogradom, to je dobra vest za nas", rekao je.

XS
SM
MD
LG