Linkovi

CIMA: Slobodni mediji - nerealno u Srbiji, CG i BiH


Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina od 2008. godine, posle globalne ekonomske krize i povlačenja donatora koja su usledila, beleže postojan pad u pogledu medijskih sloboda, navodi se izveštaju Centra za međunarodnu pomoć medijima (CIMA) pod nazivom "Zarobljeni mediji: BiH, Srbija i Crna Gora".

Vlasti danas sve više koriste lošu ekonomsku situaciju u medijima, koji su, u većini slučajeva, finansijski nestabilni te zavisni od pomoći od političke i poslovne elite, zaključak je izveštaja objavljenom na vebstranici CIMA-e, u kojem se upozorava da je država najveći klijent srpskih medija, što se tiče reklamnog prostora, a da u zemlji i dalje ne postoje regulacije za potrošnju državnog novca na reklame.

Takođe se podseća da su posle povlačenja zapadnih donatora neki mediji koji su bili čuveni po profesionalnom izveštavanju u korist javnosti, sada pod direktnom kontrolom vladajuće elite i velikih biznisa, što se, između ostalog odnosi na srpski B92 i Dane iz BiH.

Što se tiče Crne Gore, navodi se da se u godišnjim izveštajima Evropske komisije konstantno izražava zabrinutost u vezi sa neizvesnom ekonomskom situacijom u medijima, što otvara vrata za mešanje u uredničku politiku i samocenzuru.

U izveštaju se zaključuje da s obzirom na spori tempo reformi, nije realistično očekivati da će u ove tri zemlje uskoro biti uspostavljeni slobodni mediji.

XS
SM
MD
LG