Linkovi

Preminuo Čak Beri


Čak Beri
Čak Beri

Jedan od kraljeva američkog rokenrola, Čak Beri je umro u 91 godini života.

Čarls Edvard Anderson Beri, legendarni Afroamerički muzičar, poreklom iz Sent Luisa u Mizuriju bio je poznat po hitovima iz 1950.tih poput Maybellene, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen i Johnny B. Goode.

Ti singlovi koji su bili revolucionarne kombinacije popa, kantri muzike i bluza - bili su plesački hitovi na igrankama u gimnazijama i muzičkim klubovima širom Sjedinjenih Država. Beri je bio smatran zaslužnim za uvodjenje brojnih inovacija ekskluzivno vezanih za rokenrol žanr uključujući Rollicking, Danceable beat, i njegov čuveni "patkasti hod" ili "duck walk" kao i žestoki stil ritmičke gitare.

Legenda ispreda da je razvio patkasti hod da bi sakrio bore na svom izgužvanom odelu koje je kupio tokom turneje. Berijeva muzika bila je na usponu u vreme kada je rasizam u Americi bio na visokom nivou, tokom ere segregacije izmedju crnaca i belaca u školama, biznisima, crkvama i javnim objektima. Medjutim, njegova muzika je privlačila obožavaoce iz svih etnićkih grupa.

Dobio je Gremija za životno dostignuće 1984., a 1986. i postao jedan od prvih članova Rokenrol hola slavnih. Nagradu Kenedi centra u Vašingtonu dobio je 2000.te za životni doprinos američkom kulturnom nasledju.

XS
SM
MD
LG