Linkovi

Kina: Ši i vojni komandant


Kineski predsednik Ši Djinping vrši smotru počasne garde, 12. aprila 2016. u Pekingu
Kineski predsednik Ši Djinping vrši smotru počasne garde, 12. aprila 2016. u Pekingu

Kineski predsednik Ši Đinping dobio je dodatnu funkciju „vrhovnog komandanta“ Komandnog centra združenih vojnih operacija, i tako preuzeo veću ulogu u upravljanju kineskom vojskom, navodi se u saopštenju državnih medija.

Ši je juče i danas mogao da se vidi u medijima kako nosi kamuflažnu uniformu sa oznakom Centra po prvi put u javnosti.

Osim što je je od ranije predsedavajući Centralnom vojnom komisijom, što mu daje vlast nad preko 2 miliona članova kineske armije, inače najbrojnije vojske na svetu, predsednik Ši je i generalni sekretar Komunističke partije i predsedava nedavno oformljenim Nacionalnim bezbednosnim savetom.

Otkako je 2012. preuzeo dužnost predsednika, Ši je već uspostavio odlučniju spoljnu politiku, nadgledajući brzu izgradnju veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru, kao i slanje brodova u japanske vode, što su mnogi ocenili kao agresive akcije.

Državna novinska agencija Šinhua prenosi da je Ši u sredu posetio komandni centar, gde je pozvao zaposlene da “budno prate trendove globalne vojne revolucije i da streme ka izgradnji udruženog komandnog sistema koji će zadovoljiti potrebe borbe i pobedu u informacionom ratu”.

Centar se, prema izveštajima, nalazi pod zemljom u zapadnom delu Pekinga.

XS
SM
MD
LG