Linkovi

Napeti odnosi zbog bekstva aktiviste


Američka ambasada u Pekingu gde se, kako se veruje, krije aktivista Čen Gunagčen
Američka ambasada u Pekingu gde se, kako se veruje, krije aktivista Čen Gunagčen

Sjedinjene Države pokušavaju da suzbiju diplomatsku krizu u odnosima sa Kinom, nakon bjekstva poznatog kineskog aktiviste Čena Gunagčena, za kojeg se vjeruje da se sklonio u američku amabasadu u Pekingu. Pomoćnik državnog sekretara Kurt Kembel, kako prenose mediji, doputovao je juče u kinesku prijestonicu gdje bi trebalo da razgovara sa kineskim zvaničnicima o Čenovom slučaju. Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost u pogledu sudbine kineskog aktiviste, ali su odbile da komentarišu tvrdnje da se nalazi u američkoj ambasadi.

Tenzije između Sjedinjenih Država i Kine su u porastu uoči posjete državne sekretarke Hilari Klinton i važnih razgovora dvije zemlje u srijedu u Pekingu. Kineski aktivista Čen Gunagčen, koji je prošle nedelje pobjegao iz kućnog pritvora, nalazi se, kako se vjeruje, u američkoj ambasadi u kineskoj prijestonici. Čen je bio pod strogim vladinim nadzorom zato što se borio protiv prisilnih abortusa, u okviru kineske politike jednog djeteta.

Glavni savjetnik predsjednika Obame za kontraterorizam, Džon Brenan, nije želio da potvrdi izvještaje da se slijepi aktivista nalazi pod američkom zaštitiom, navodeći da će predsjednik Obama uraditi sve što je po njegovom mišljenju u najboljem interesu Sjedinjenih Država, kao i uključenih pojedinaca.

"Mislim da predsjednik pokušava da u svim prilikama balansira našu posvećenost ljudskim pravima. Kinesko-američki odnosi su veoma važni, tako da ćemo osigurati da ovo bude riješeno na odgovarajući način.”

Predstavnici kineske ogranizacije za ljudska prava, sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, tvrde da Čen jeste pod američkom zaštitom i da su u toku razgovori američkih i kineskih zvaničnika. Predsjednik “Čajnaejda” Bob Fu kazao je Glasu Amerike da je poznatom aktivisti, iako je na bezbjednoj lokaciji daleko od kuće, možda jedina opcija da pobjegne u Sjedinjene Države. Takođe je naveo da bi sporazum o obezbjeđivanju američkog azila mogao da bude uskoro postignut. Eksperti međutim smatraju da će postizanje dogovora o Čenovom napuštanju Kine vjerovatno biti teško.

“Ukoliko Kinezi žele da umanje značaj ovog slučaja, možda ćemo postignuti neku vrstu dogovora o njegovom napuštanju zemlje. Ukoliko ne, ovo bi mogao da postane izuzetno veliki problem”, smatra Kenet Libertal iz instituta Brukings.

Uzimajući u obzir američki stav o kršenju ljudskih prava, te insistiranje kineskih vlasti da bi Sjedinjene Države trebalo da se drže po strani u tom pogledu, trenutna situacija mogla bi negativno da utiče na predstojeću posjetu državne sekretarke. Klinton večeras putuje za Peking gdje bi trebalo da razgovara sa kineskim zvaničnicima o nizu važnih pitanja, među kojima su Iran, Sirija i Sjeverna Koreja. Profesor univerziteta u Pekingu Ši Jinhong međutim ističe da je šteta možda već pričinjena

"Sjedinjene Države moraju da shvate da ovo nanosi značajnu štetu kinesko-američkim odnosima. Ukoliko su povukli ovaj potez, bez obzira li je to bilo namjerno ili ne, to je naljutilo kineske lidere i na neki način nanijelo štetu reputaciji Kine.”

I Sjedinjene Države i Kina ističu da će godišnji strateški i ekonomski dijalog, kojem će prisustvovati i sekretar za finansije Timot Gajtner, biti održan kako je planirano.

XS
SM
MD
LG