Linkovi

Kina u ofanzivi šarma pred APEK


KIneski predsednik i supruga na aerodromu u Vijetnamu
KIneski predsednik i supruga na aerodromu u Vijetnamu

Iako Peking neće skoro odustati od polaganja prava na sporna ostrva u Južnom kineskom moru, Kina je od nedavno okrenula novi list i pokušava da se sprijatelji sa susednim zemljama pred samit APEK-a iduće nedelje.

Kina je nedavno krenula u ofanzivu šarma pokušavajući da umanji nesuglasice povodom spora u vezi sa ostrvima u Južnom kineskom moru. Iduće nedelje, međutim, kada se regionalni lideri budu sastali na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Manili, ova tema mogla bi ponovo da se pokrene.

Iako Peking neće skoro odustati od polaganja prava na sporna ostrva u Južnom kineskom moru, Kina je od nedavno okrenula novi list i pokušava da se sprijatelji sa susednim zemljama. Domaćin samita - Manila - zbog tog spora je pokrenula tužbu protiv Kine pred međunarodnim sudom. Uprkos tome – kineski predsednik Ši Đinping najavio je da će prisustvovati regionalnom sastanku.

U periodu od samo dve nedelje, kineski zvaničnici su se sastali sa predstavnicima Južne Koreje i Japana, posle čega su se “odnosi u potpunosti obnovili”. Predsednik Ši posetio je Vijetnam i Singapur, gde se takođe sreo sa tajvanskim predsednikom Ma Jing-jeouom – što je bio prvi sastanak tajvanskih i kineskih lidera još od 1949. godine.

Đa Ćingo sa univerziteta u Pekingu kaže da Kina treba da bude dobar sused ukoliko želi da promoviše bolje angažovanje u tom regionu.

“Kineska vlada je tome pridala dosta važnosti. Ako će ikada u tome da uspeju, onda moraju da sarađuju sa susedima. Osim toga, kineski prioritet su verovatno i dalje unutrašnja pitanja”, ističe Đa.

Ali postavlje se pitanja – zašto sada? Kineski analitičar, Lin Čong-Pin objašnjava da je Ši Đinping pokrenuo niz projekata od kada je došao na vlast; njegovo samopouzdanje raste, a diplomatska ofanziva je najnoviji korak.

“Prvi je bio anti-korupcija, drugi restrukturiranje ekonomije, treći da se situacija vrati na onu pre 2009, politika sa susedima, naterati susede da vole Kinu, napraviti ih bogatijim, tako da se osećaju sigurno”, priča Lin.

Kina ističe da ne želi da spor oko ostrva bude tema sastanaka, međutim to je pitanje koje neki svakako neće ignorisati. Analitičari, sa druge strane, kažu da uz svu dobru volju, koju Peking pokušava da ojača svojim mekšim pristupom, možda će neki biti raspoloženi da uzburkaju strasti.

XS
SM
MD
LG