Linkovi

Djieči: Intenziviranje saradnje


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar spoljnih poslova Kine Jang Djieči razgovaraju pošto su polozili vence na mestu gde je 1999. bila Ambasada Kine, pogodjena u NATO bombardovanju.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar spoljnih poslova Kine Jang Djieči razgovaraju pošto su polozili vence na mestu gde je 1999. bila Ambasada Kine, pogodjena u NATO bombardovanju.

Kao prvi ministar inostranih poslova Kine koji dolazi u poseti Srbiji od kada je postala nezavisna država, Jang Djieči je tokom današnjeg boravka u Beogradu sa srpskim domaćinima razgovarao o političkim, ali još više o ekonomskim temama. Takođe, bilo je reči i o mogućnosti da kineski predsednik Hu Djintao u dogledno vreme poseti Srbiju.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kine, Vuk Jeremić i Jang Djieči, potvrdili su danas u Beogradu podršku teritorijalnoj celovitosti Srbije i jedinstvenoj Kini, kao i punu saglasnost dveju zemalja po svim političkim pitanjima.

Posle razgovora sa kineskim kolegom, srpski šef diplomatije je ocenio da je Kina glavni motor globalnog ekonomskog razvoja i istakao da je Srbija jedini strateški partner Kine na ovim prostorima:

"Kina je spremna da učestvuje u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata i u mesecima koji su pred nama možemo očekivati dogovore o novim projektima poput onog u Beogradu. Tu mislim na most."

Jang Djieči je istakao da se Kina zalaže za rešavanje pitanja Kosova dijalogom, kao i za to da Savez bezbednosti UN nastavi da igra važnu ulogu u rešavanju tog pitanja. Takođe, kineski diplomata je istakao da će Srbija i Kina u narednom periodu intenzivirati ekonomsku saradnju:

"Kineska strana će ohrabriti kineska preduzeća i provincije da investiraju u Srbiju. Takođe, radićemo i na jačanju kulturne saradnje dve zemlje."

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je takođe razgovarao sa Jang Djiečiem zahvalio se kineskom šefu diplomatije na doslednoj podršci Kine očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i naglasio da i Srbija principijelno podržava politiku Kine.

XS
SM
MD
LG