Linkovi

Kina i Rusija bez sporazuma o gasu


Kineski i ruski predsednici, Ši Đinpinig i Vladimir Putin, Šangaj, Kina 20. maj 2014.
Kineski i ruski predsednici, Ši Đinpinig i Vladimir Putin, Šangaj, Kina 20. maj 2014.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Ši Đinping se nisu složili oko cene koju bi Kina platila Rusiji za snabdevanje glasom u narednih 30 godina.

Kina i Rusija nisu postigle sporazum o snabdevanju gasom, uprkos velikim očekivanjima da bi politički interesi obe države mogli da ih podstaknu da potpišu ugovor čija se vrednost procenjuje na 400 milijardi dolara.

Tokom posete Šangaju, predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Ši Đinping parafirali su ukupno 49 sporazuma iz oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija, ali se nisu složili kada se radi o ceni koju bi Kina platila Rusiji da joj obezbeđuje gas u narednih 30 godina.

Pregovori o tom sporazumu taju već celu deceniju, a analitičari su predvideli da bi sad mogao da bude dobar trenutak, s obzirom da Rusija traži da proda gas izvan Evrope, gde su joj Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli sankcije, zbog aneksije Krimskog poluostrva.

Kina s druge strane želi da umanji svoju veliku zavisnost od uglja, kako bi pojačala svoju ekonomsku ekspanziju.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da je povodom tog sporazuma "postignut veliki napredak" i da bi ugovor mogao da bude potpisan "svakog trenutka", tako da još nije isključeno da dve strane postignu dogovor pre Putinovog povratka u Moskvu, koji je zakazan za sutra.
XS
SM
MD
LG