Linkovi

Kina neće legalizovati tajne zatvore


Kina neće legalizovati tajne zatvore
Kina neće legalizovati tajne zatvore

Kineska Narodna skupština je odbacila kontroverzni plan da legalizuje pritvor osumnjičenih na tajnim lokacijama, posle velikog ogorčenja javnosti zbog nestanka sve većeg broja ljudi u koje je umešana policija.

Iz najnovije verzije zakona o krivičnom postupku, koji je podnet Narodnoj skupštini, izostavljena je klauzula koja bi omogućila policiji da u tajnosti organizuje “nestanak” osumnjičenih za koje se veruje da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti, a da ne obavesti njihove porodice o tome.

Potpredsednik komiteta za pravosudje Vang Žaoguo izjavio je da je postojeća krivična procedura u Kini “razumna”, ali je dodao da je revizija zakona bila neophodna da bi se zaštitila prava osumnjičenih.

Aktivisti za ljudska prava pozdravili su tu izmenu, navodeći da je u pitanju dobrodošao prvi korak u poboljšanju stanja ljudskih prava u autoritarnoj zemlji. No, oni su upozorili da revizija neće u potpunosti ukinuti tajne zakone, primećujući da predlog zakona i dalje omogućava policiji da drže osumnjičene za terorizam u tradicionalnim zatvorima, a da o tome ne obaveste njihove porodice.


XS
SM
MD
LG