Linkovi

Kina neće popustiti


Transparent ispred Nobelovog centra za mir sa likom dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Šiaoboa, Oslo, Norveška, 9. decembar 2010.

Kina je obnovila svoj prkosni stav prema medjunarodnom gledištu, dan uoči dodele Nobelove nagrade za mir zatvorenom kineskom disidentu, Liu Šiaobou.

Predstavnica kineskog ministarstva inostranih poslova, Djiang Ju, danas je izjavila da Kina neće popustiti pod pritiskom da oslobodi demokratskog aktivistu.

Djiang je kritikovala američke zakonodavce zbog upućivanja poziva Kini da oslobodi Liua, nazvavši ih "arogantnim i grubim". Ona je rekla da rezolucija, juče usvojena u američkom Predstavničkom domu, kojom se Liu čestita dodela Nobelove nagrade, iskrivljuje istinu i predstavlja "flagrantno mešanje u unutrašnja pitanja Kine".

U Oslu, predsednik Nobelovog komiteta, Torbjorn Jagland, istakao je da dodela Nobelove nagrade za mir Liu ne predstavlja protest protiv Kine.

U Ženevi, najviši funkcioner UN-a za ljudska prava, Navi Pilaj, apelovala je na Kinu da oslobodi Liua "što je pre moguće". Pilaj je takodje optužila Peking da vrši pritisak na "sve širi krug Liuovih saradnika", ukljućujući njegovu suprugu Liu Šia. Pilaj je rekla da su vlasti pritvorile najmanje 20 aktivista, dok je više od 120 drugih stavljeno u kućni pritvor ili su im zavedene putne restrikcije.

Istaknute grupe za zaštitu ljudskih prava takodje su apelovale za Liuovo puštanje na slobodu.

XS
SM
MD
LG