Linkovi

Kina uvodi porez na retke minerale


Kina uvodi porez na retke minerale
Kina uvodi porez na retke minerale

Kina, koja kontroliše svetsko tržište retkih minerala, planira da podigne porez na prodaju tih dragocenih metala drugim zemljama.

Kineska vlada objavila je da će počev od 1. januara uvesti porez od 25 odsto na prodaju nekoliko minerala, koji se koriste u proizvodnji brojnih proizvoda visoke tehnologije. To je povećanje od 10 odsto u odnosu na dosadašnji porez na neodimijum, koji se upotrebljava u proizvodnji akumulatora za hibridna vozila, dok drugi minerali koji su se prodavali u inostranstvu, do sada uopšte nisu bili oporezivani.

Uvođenje poreza na izvoz dešava se neposredno pošto je američka vlada objavila izveštaj u kojem se upozorava da dominacija Kine u polju iskopavanja retkih minerala podrazumeva da postoji rizik da ti minerali mogu da postanu nedostupni.

Kina kontroliše više od 95 odsto svetske proizvodnje minerala, uprkos tome što poseduje svega 37 odsto rezervi poznatih u svetu.

Kinesko ministarstvo finansija tvdi da je porez uveden s namerom da se reguliše izvoz i zaštite prirodana sredina i prirodna bogatstva zemlje.

XS
SM
MD
LG