Linkovi

Kina: Hoteli u potrazi za radnicima


Hotel "Meriot" u Pekingu

Međunarodne kompanije već dugo pokušavaju da se probiju na kinesko tržište i ponude proizvode i usluge milionima novih potrošača. Jedan takav primer je hotelski lanac „Meriot“, koji u najmanje tri naredne godine planira da svakog meseca otvori novi hotel. Međutim, i konkurenti se zagrevaju, a jedan od najvećih problema je pronaći dovoljno kvalifikovanih radnika.

Jedna od osnovnih lekcija u pekinškom Instututu za domaćinstvo je odgovarajuće odevanje. Iako je školarina mnogo viša nego na drugim fakultetima, studenti kao što je Kendi iz pokrajine Anhuj, kaže da vredi platiti.

Otac mi je rekao da je u redu da studiram ovo, ako mogu da nučim različite stvari i posle pronađem posao i ako mogu da napravim karijeru u hotelu u nekom velikom gradu.“

Školu su 2008. osnovali privatni investitori i ove godine završava prva generacija upisanih studenata. Polaznici uče engleski i sve vidove domaćinstva, uključujući i specijalan kurs kineske kulture. Džems, student teće godine iz pokrajine Gujžu, kaže da je zadovoljan što će to znanje moći da podeli sa drugima.

„Najbolja tema je možda čaj – pripremate čaj i pikazujete kako se pije, a stranci će u tome sigurno da uživaju.“

Kina je industrijska sila, sa naizgled neograničenom količinom radne snage. Ali ova škola treba da reši jedan od najvećih problema međunarodnih lanaca koji se šire Kinom: nalaženje i održavanje kvalifikovanog osoblja. Direktori „Meriota“ kažu da, bez obzira što uspevaju da pronađu menadžersko osoblje, imaju problem sa popunjavanjem niže kvalifikovanih pozicija. Sandra Engan je menadžer „Meriotove“ službe za zapošljavanje.

„Politika jednog deteta u porodici – pošteno govoreći, to je česta primedba koju čujemo da imaju naši konkurenti isto kao i ugostiteljske škole. Sve je manje i manje mladih koji žele da se uključe u hotelsku industriju. U ovom trenutku nam je to veliki izazov.“

Uslužni poslovi i dalje nose određeni žig sramote u Kini, tako da Engan kaže da je takođe potrebno ubediti kineske roditelje da dozvole svom jedinom detetu da se pridruži, kako kaže, porodici „Meriota“. Ona je stekla loše iskustvo kada se jedan kandidat u Šangaju prvog dana nije pojavio na poslu.

„Onda smo ga zvali kući i on nam je objasnio da je stvarno hteo da dođe na posao, ali da su ga roditelji zaključali. Njegovi roditelji nisu želeli da on radi kod nas.“

„Meriot“ već ima 60 hotela u Kini. Prema vrlo ambicioznom planu razvoja, do kraja 2014, trebalo bi da ih bude stotinu. Nazad, u pekinškom Institutu za domaćinstvo, studenti prve godine provode vreme u hotelskoj sobi, da nauče ono što neki od njih smatraju najmanje omiljenim delom posla – spremanjem kuće.

XS
SM
MD
LG