Linkovi

Japan odbio da se izvini Kini


Japan je odbacio kineski zahtev za izvinjenje i nadoknadu za zadržavanje kapetana kineskog ribarskog broda više od dve nedelje.

Nekoliko sati posle današnjeg oslobađanja kapetana, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je izdalo saopštenje u kojem se ističe da je držanje kapetana u pritvoru nezakonito i traži od Japana izvinjenje.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova je uzvratilo da je zahtev bez osnove i neprihvatljiv.

Kineski kapetan je držan u pritvoru otkako se ribarski brod sudario sa dva japanska patrolna broda u blizini grupe ostrva na koja polažu pravo i Kina i Japan. Japanski tužitelji su objasnili da su odlučili da oslobode kapetana Žana Kišonga zbog produbljivanja jaza između Pekinga i Tokija.

Po povratku u Kinu, kapetan Žan je izjavio da čvrsto podržava stav Kineske vlade, dodavši da nije učinio ništa nezakonito.

Zbog ovog spora, diplomatski odnosi Kine i Japana su dostigli najniži nivo posle niza godina. Kina je prekinula sve kontakte na ministarskom nivou i otkazala sve planirane sastanke sa Japanom dokle god kapetan ne bude oslobođen.

Pojedini japanski mediji kritikuju odluku Tokija da oslobodi kapetana tvrdeći da je to popuštanje pod kineskim pritiskom.Portparol američkog Državnog sekretarijata je pozdravio odluku o oslobađanju kapetana i izrazio nadu da će ona doprineti smanjenju zategnutosti.

XS
SM
MD
LG