Linkovi

Odnosi Irana i Kine nikad bolji


Lideri Kine, Ši Đinping i Irana, Hasan Rohani, 23. januar 2016.
Lideri Kine, Ši Đinping i Irana, Hasan Rohani, 23. januar 2016.

Kineski predsednik Ši Đinping i njegov iranski kolega Hasan Rohani proglasili su “novo poglavlje” u odnosima dve zemlje, tokom zvanične posete kineskog lidera Teheranu.

Dvojica lidera su se sastala u predsedničkoj rezidenciji u Teheranu u subotu, gde su prisustvovali potpisivanju 17 sporazuma za veću diplomatsku i ekonomsku saradnju.

Oni su se takođe složili da bi trebalo proširiti međusobnu trgovinu.

“Danas smo razgovarali o strateškim odnosima dve zemlje, uskladili smo i potpisali sveobuhvatni 25-ogodišnji dokument i poboljšali smo bilateralne veze za narednih deset godina. Odlučili smo da povećamo uzajamnu trgovinu na 600 milijardi dolara”, izjavio je Rohani.

Strateško partnerstvo

Ši, koji je prvi kineski predsednik u zvaničnoj poseti Iranu u poslednjih 14 godina, je rekao da su se dve zemlje složile da sklope sveobuhvatno strateško partnerstvo.

“Odlučili smo da međusobne odnose pretvorimo u strateške odnose, a tu su i zajednička sporna pitanja koja nas spajaju. Obe strane bi takođe trebalo da iskoriste ovu priliku da još više unaprede zajedničku razmenu na mnogim nivoima i da se stekne još više političkog poverenja”, izjavio je Ši.

Kasnije danas, Ši će se sastati sa iranskim vrhovnim vođom, ajatolom Ali Hameneiem.

Kina je bila najveći kupac iranske nafte čak i tokom trogodišnjih međunarodnih sankcija zbog iranskog nuklearnog programa. Sada, kada su sankcije ukinute i Iran povećava proizvodnju nafte, odnosi dve zemlje bi mogli da postanu još bolji.

Kina je odigrala ključnu ulogu u međunarodnim naporima za ukidanje sankcija u zamenu za smanjenje iranskog nuklearnog programa.

Pred početak ove posete, Sjedinjene Države su istakle da se nadaju da će Peking nastaviti da sarađuje sa Vašingtonom kako bi se osiguralo da Iran ponovo ne pokrene svoje nuklearne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG