Linkovi

Peking nudi pomoć za evro


Pedsednik kineske Centralne banke Žu Šaočuan
Pedsednik kineske Centralne banke Žu Šaočuan

Kina daje podsticaj euru tokom posete najviših lidera Evropske unije Pekingu. Predsednik Centralne banke Žu Šaočuan je danas izjavio da Kina ima poverenje u euro i da će nastaviti da investira u obveznice i druge vrednosne hartije koje izdaju države Evropske unije.

Iako nije dao određena obećanja, Žu je nagovestio da će Kina preko Međunarodnog monetarnog fonda i dva evropska fonda za finansijsku pomoć, pomoći ugroženoj evropskoj valuti. On je time zapravo ponovio jučerašnje sugestije kineskog premijera Vena Đijabaoa. Žuova izjava je uticala na skok vrednosti eura na svetskim valutnim tržištima, a pozdravili su je i evropski lideri koji su doputovali na godišnji samit u Pekingu.

Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije, rekao je da su evropski lideri već preduzeli brojne korake ka stabilizaciji eura i povećanju konkurentnosti regiona. Evropski lideri su se prvi put prošle godine obratili za pomoć Kini, koja ima najveće rezerve strane valute na svetu, dok evropske države tonu u sve dublju dužničku krizu. Kina otada ulaže u evropski dug u otprilike istoj meri kao i do tada, ali, uprkos neprekidnim uveravanjima, sporo sprovodi specifične mere.

Herman van Rompuj, predsednik Evropskog saveta, rekao je kineskim zvaničnicima da je stabilna evropska valuta u interesu obe strane. „Glavna reč u odnosima Kine i Evropske unije je kooperacija, a ne suparništvo. To partnerstvo je zbog toga specifično. Svi želimo da živimo u svetu kojim ne dominira samo jedna valuta i to je razlog zbog kojeg valuta za Evropu i za vas ima vitalni značaj“, rekao je Van Rompuj. On je dodao da su kineski i evropski lideri rešeni da održe euro.

XS
SM
MD
LG