Linkovi

Kineska privreda usporena, ali snažna


Kina je sa svojom snažnom privredom postala ekonomski pokretač čitavog azijskog regiona

Kineska ekonomija zabeležila je u poslednjem tromesečju smanjeni, ali i dalje snažan rast, navodi se u vladinom izveštaju koji je objavljen samo dva dana posto je Centralna banka Kine prvi put u poslednje tri godine podigla kamatnu stopu kako bi smanjila inflaciju i sprečila stvaranje prividnog ekonomskog prosperiteta.

Ekonomija je u julu, avgustu i septembru rasla brzinom od 9,6 odsto godišnje, što je manje od 10,3 i 11,9 odsto rasta koliko je bilo zabeleženo u prethodna dva tromesečja, ali ipak više nego što su analitičari očekivali. Portparol vlade, Šeng Lajun rekao je novinarima da je „dobar zamah koji je ekonomija uhvatila dodatno konsolidovan“.

U vladinom izveštaju se još navodi da je u septembru došlo do neznatne inflacije od 3,6 odsto godišnje, u odnosu na 3,5 odsto koliko je zabeleženo u avgustu.

Kina je, usled povećane potražnje potrošača i sve većih potreba za sirovinama, postala ekonomski pokretač čitavog azijskog regiona. Kineska privreda zabeležila je usporen rast tokom globalne ekonomske krize 2008. i 2009. ali se oporavila već u drugoj polovini 2009.

XS
SM
MD
LG