Linkovi

Dokle sežu posledice zastoja u Kini?


Potresi na finansijskim tržištima u Azjji i širom sveta su se nastavili proteklih dana nakon što je Kina prošle nedelje devalvirala svoju nacionalnu valutu juan. Indeksi na vodećim berzama u Sjedinjenim Državama, Evropi i Aziji i danas su izgubili izmedju 1 i 4 odsto vrednosti.

Kina tvrdi da je devalvacija njene valute juana imala za cilj da prilogodi kurs tržišnim uslovima. Medjutim, mnogi su skeptični i smatraju da skromno sniženje kursa od 4 odsto više podseća na valutne ratove.

Evo šta je u emisiji Glasa Amerike Hashtag o tome rekao kolumnista i autor Gordon Čeng:

„Potezi Kine imaće posledice i to ne samo u regionu. Ako kineske devalvacije u budućnosti budu još veće posledice će biti globalne.“

Kina će očigledno preduzimati poteze koji štite njene interese. Pitanje je šta će druge zemlje, poput Sjedinjenih Država učiniti da bi zaštitile svoje ekonomije. Selest Drejk je stručnjak za globalizaciju u sindikatu AFL-CIO najvećoj sindikalnoj organizaciji u Americi:

"Govoreći otvoreno, devalvacijom svoje valute Kina štiti svoje radnike što je odlično za njih. Medjutim, američka vlada bi trebalo da štiti naše radnike i da preduzme više u odgovor na potez Kine.“

Jedno od pitanja je da li će američke Federalne rezerve reagovati na kinesku devalvaciju podizanjem kamatnih stopa, što se očeuje u septembru ili će, naprotiv odložiti taj korak. Mada je logično da ljudi brinu o svojim finansijama, Skot Gem iz firme „The Street-dot-com“ savetuje investitore da ne podležu panici:

"Ako investirate dugoročno ne bu trebalo da brinete o ovim dnevnim poremećajima.“

Taj savet bi možda mogao da pomogne naročito investitorima u Aziji gde se svakodnevni usponi i padovi na berzama nastavljaju.

XS
SM
MD
LG