Linkovi

Kina kritikuje SAD zbog manevra u Južnom kineskom moru


Američki razarač Lasen u Južnom kineskom moru
Američki razarač Lasen u Južnom kineskom moru

Američki zvaničnici ističu da je razarač sa projektilom na navođenje bio deo vojne vežbe dodajući da će u toj oblasti biti još patrola američkih brodova.

Izvor iz Pentagona, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je danas Glasu Amerike da je vrlo verovatno da će američka mornarica obaviti još patrola u blizini spornih kineskih ostrva u Južnom kineskom moru, rekavši „ovo neće biti poslednji put“.

Navedeni izvor je dodao da je primećeno nekoliko kineskih brodova u blizini američkog vojnog broda Lasen, a da ga je jedan od tih brodova očigledno pratio dok je prolazio na oko 12 nautičkih milja, odnosno 22 kilometra od omanjeg grebena od kojeg Kina pravi veštačko ostrvo.

“Svi manevri kineskih brodova i aviona bili su bezbedni i profesionalni”, naveo je neimenovani izvor. On je objasnio i da je “tipično” za kineske brodove da prate američke dok vrše operacije u Južnom kineskom moru. “To nije ništa neobično”, rekao je zvaničnik iz Pentagona.

Kina je oštro kritikovala Sjedinjene Države zbog prolaska američkog vojnog broda, navodeći da je taj potez bio opasan manevar u vodama u kojima se prevozi polovina čitavog svetskog robnog tereta, koji godišnje donosi zaradu veću od 5 hiljada milijardi dolara.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova smatra da je Lasen ilegalno ušao u kineske vode, zbog čega je američki ambasador Maks Bokus pozvan kako bi mu se u utorak uručila protestna nota.

Američki zvaničnici ističu da je razarač sa projektilima na navođenje bio deo vojne vežbe “slobodna navigacija” i da vežba nema veze sa suverenitetom tih ostrva, na koje pravo takođe polažu Tajvan, Vijetnam i Filipini.

Američki saveznici u tom regionu su pozdravili prolazak Lasena.

Nadležni u Vašingtonu su pre nekoliko nedelja najavili da će američka mornarica poslati brod u sporne teritorijalne vode, a veruje se da je oko 200 kineskih trupa stacionirano kod grebena Subi, koji je prirodno iznad nivoa mora jedino tokom oseke.

XS
SM
MD
LG