Linkovi

Kineski predsednik obećava odlučnu akciju


Naoružani policajci posle napada na železničkoj stanici u Kini
Naoružani policajci posle napada na železničkoj stanici u Kini

Zvanični list Narodni dnevnik navodi da su medju tri žrtve jedan prolaznik i dvojica napadača, mada iz izveštaja nije jasno da li je u pitanju bio samoubilački napad.

Kineski predsednik Ši Djiping obećava „odlučnu akciju“ nakon smrtonosnog bombaškog napada i napada nožem na jednoj železničkoj stanici u zapadnoj pokrajini Šindjijang.
Vlasti navode da su tri osobe ubijene dok je 79 ranjeno kasno sinoć kada su napadači aktivirali eksploziv i ranili putnike nožem na Južnoj stanici u glavnom gradu regiona Urumčiju.

Zvanični list Narodni dnevnik navodi da su medju tri žrtve jedan prolaznik i dvojica napadača, mada iz izveštaja nije jasno da li je u pitanju bio samoubilački napad. Kineska državna agencija Šinhua navodi da su dvojica osumnjičenih „već dugo umešana u verski ekstremizam.“

Železnička stanica je ponovo otvorena danas uz oštre mere bezbednosti.
Napad se odigrao istog dana kada je Ši posetio Šindjijang gde je obećao da će ići u ofanzivu protiv, kako ih vlada naziva, separatista.

Agencija Šinhua navodi današnju predsednikovu izjavu da „odlučna akcija mora biti preduzeta u cilju odlučnog gušenja „neobuzdanog zamaha“ terorista.

Vlada krivi ekstremiste iz pretežno muslimanske etničke grupe Ujgura za niz sve kompleksnijih napada u proteklim mesecima.

Vladini kritičari navode da je nasilje podstaknuto vladinim restrikcijama muslimanskog verskog života, i njenu politiku da favorizuje pripadnike etničke grupe Han.
XS
SM
MD
LG