Linkovi

NASA šalje stručnjake u Čile


Jedan visoki funkcioner američke Agencije za aeronautiku i svemirska istraživanja - skraćeno NASA - izjavio je da će agencija danas poslati u Čile svoje stručnjake koji će savetovati tamošnje vlasti o tome kako da održe mentalno i fizičko zdravlje zatrpanih rudara.

Medicinski funkcioner NASE, Majkl Dankan, kaže da njegova agencija ima veliko iskustvo u vezi sa životom u izolaciji, naročito na Međunarodnoj svemirskoj stanici, i da ima planove za razne vanredne situacije.

"Oni su već mnogo učinili za rudare, a i sami rudari su učinili mnogo da pokažu da žele da prežive, organizujući se međusobno. Naš je plan da odemo tamo i damo Čileancima savete u oblasti ishrane i održavanja zdravlja", kaže Dankan.

Pošto su već tri nedelje zatrpani 700 metara ispod zemlje, neki od rudara pokazali su znake depresije. U nedelju im je omogućeno da razgovaraju sa svojim najbližima.

"Hteo bih da pozdravim svoju ženu, koju volim veoma mnogo, kao i moju porodicu, sve moje rođake, ujake i tetke na površini, kao i moje prijatelje. Ja sam dobro, ne brinite. Samo me čekajte i molite se za mene - ništa više", rekao je jedan od rudara.

Danas bi spasioci trebalo da počnu sa bušenjem rupe kroz koju će rudari biti izvučeni na površinu. Taj rad bi mogao da potraje četiri meseca, ali stručnjaci kažu da bi pod idealnim uslovima alternativni tunel mogao da se iskopa za dva meseca.

Rudari su zatrpani 5. avgusta, kada se u rudniku bakra i zlata obrušio svod. Prvi kontakt sa njima osvaren je tek 21. avgusta.

XS
SM
MD
LG