Linkovi

"Ševi volt" se dobro prodaje u Evropi


"Ševi volt" se dobro prodaje u Evropi

Američki automobil na električni pogon "ševi volt", koga proizvodi Dženeral motors, teško nalazi kupce u Sjedinjenim Državama. Ali evropska verzija tog modela prodaje se bolje nego što je Dži-Em očekivao. Kompanija se nada da će se prodaja u Americi sada poboljšati posle nedavnih testova bezbednosti i privremene obustave proizvodnje.

Kada je 2007. prvi put prikazao ševi volt, Dži-Em ga je reklamirao kao auto budućnosti. Ali od prošlogodišnjeg izlaska na tržište prodaja u Americi podbacuje.

Znao sam da će ga javnost sporo prihvatati“.

Direktor linije putničkih vozila u Dži-Emu, Džim Federiko, kaže da cilj prodaje 10 hiljada vozila prošle godine nije dostignut, ali da on nije razočaran.

„Ljudi tek treba da nauče kakav je to auto. Što više njih ga bude kupovao više će pričati drugima i bolje će se prodavati. Ali prodaja 8 hiljada u prvoj godini je zadovoljavajuća“, kaže Federiko.

U stvari, prodaja volta je pala kada su federalne vlasti počele da ispituju mogućnost požara na baterijama u slučaju težeg udesa. Testovi su pokazali da je auto bezbedan.

Urednik magazina Popularna mehanika, Lari Vebster, kaže da je Dži-Em postavio sebi previsok cilj, s obzirom na visoku cenu volta.

„Košta 40 hiljada, a za to se dobija auto sasvim sličan onom koji košta 20 hiljada dolara“, kaže Vebster.

Međutim, za gotovo identičan model opel ampera, koji je u februaru počeo da se prodaje u Evropi, Dži-Em je već dobio 7 hiljada narudžbi.

Džim Federiko kaže da je početna cena svakog novog modela visoka zbog nadoknađivanja troškova za novu tehnologiju. Što se više njih bude prodavalo cena će biti niža.

„Računamo na one verne kupce koji su spremni da je plate, dok mi nastavljamo da svake godine usavršavamo vozilo kako bismo smanjili troškove proizvodnje i kako bismo mogli da smanjimo cenu“, kaže Džim Federiko.

Ali Lari Vebster kaže da je veća prepreka prodaji električnih vozila automobilska kultura Amerikanaca koji mnogo češće prevaljuju velike razdaljine. Sa punom baterijom volt može da pređe oko 75 kilometara posle čega se uključuje benzinski agregat za proizvodnju struje.

„U ovoj zemlji dajemo veliki značaj mogućnosti dugih vožnji, a električna vozila to ograničavaju“, kaže Lari Vebster.

Međutim, vozila koja mnogo troše postaju sve manje privlačna za Amerikance jer je cena benzina porasla na preko dolar po litru.

XS
SM
MD
LG