Linkovi

Čarlston podstakao debatu o oružju


French President-elect Emmanuel Macron and his wife Brigitte Trogneux celebrate on stage at his victory rally near the Louvre in Paris, France, May 7, 2017.

I dok jedno u svako treće američko domaćinstvo ima oružje – daleko više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, mnogi ovde veruju da se pucnjava u crkvi dogodila jer nema dovoljno oružja.

Ubistvo devet vernika u istorijskoj crnačkoj crkvi u Čarlstonu u Južnoj Karolini od stane belačkog rasiste je ponovo oživelo debatu o kontroli oružja u Americi uz novi element rasne pripadnosti.

Subota je ujutru u streljani u predgradju Čarlstona, Samervilu. Nolan Velč i njegov brat Vilijam su tu sa ocem Kevinom. Oni uče o bezbednosti i ciljanju… na prepoznatljivu metu. U ATP radnji za prodaju oružja i streljani možete da pucate i kupite mnoge vrste oružja.

“Od džepnih pištolja tipa Derindžer do lovačkih pušaka i snajpera. Postoji i linija za žene. "

I dok jedno u svako treće američko domaćinstvo ima oružje – daleko više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, mnogi ovde veruju da se pucnjava u crkvi dogodila jer nema dovoljno oružja.

“Mislim da ljudi treba da budu u stanju da se zaštite od stvari poput ove, koje se mogu desiti svaki dan. Mislim da je naoružano društvo bolje društvo”, kaže vlasnik pištolja Kevin Velč

Zagovornici prava na oružje veruju da to oružje, ako se koristi ispravno, čini društvo bezbednijim. Medjutim, nakon pucnjave poput ove u Čarlstonu oni su u defanzivi.

“Dugi niz godina bili smo slepi prema jedinstvenom zlu koje nasilje oružjem nanosi našoj zemlji", poručio je predsednik Barak Obama.

Predsednik Barak Obama je i sam primetio da su masovna ubistva daleko češća u Americi i pozvao na oštrije zakone o posedovanju oružja.

Nakon pucnjave u crkvi, aktivista, sveštenik Kertis Gejtvud je rekao da se navod “pravo na nošenje oružja” u ustavnom amandmanu koristi kako bi se sprečilo usvajanje zakona o oružju koji bi pomogao crnačkim zajednicama.

“Ne možemo da se pretvaramo da kršimo drugi amandman ili pravo drugih ljudi, ako je reč o zdravom razumu.”

Statistički podaci pokazuju da je veća verovatnoća da će Afroamerikanci nego belci biti ubijeni tim oružjem, mada je manje verovatno da će oni biti vlasnici oružja. 15-godišnji Tajler Braun je došao u streljanu sa ocem Dejvidom koji nije deo tog trenda.

“Uvek treba da budete naoružani jer nikada ne znate kada će se pojaviti loš momak, ovom prilikom jedan od njih je došao u crkvu. Uvek budite naoružani. Nikada ne napuštam kuću bez oružja.”

Ubistva u Čarlstonu su ponovo otvorila oči mnogim Amerikancima u pogledu toga šta znači biti crnac u ovoj zemlji. Ali, ni izdaleka još nije očigledno da će to imati bilo kakvog uticaja na stavove o nošenju oružja u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG