Linkovi

Tejlor osuđen na 50 godina zatvora


Bivši liberijski predsednik Čarls Tejlor čeka izricanje presude
Bivši liberijski predsednik Čarls Tejlor čeka izricanje presude

Vlada Sijera Leonea saopštila da je „pravda pobedila“ izricanjem kazne bivšem liberijskom predsedniku, pojedini stanovnici razočarani

Specijalni sud za Sijera Leone osudio je bivšeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora na 50 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, uz objašenjenje da je Tejlor iskoristio svoj položaj da pomogne pobunjenicima, umesto da promoviše mir i stabilnost.

Vlada Sijera Leonea je saopštila da je „pravda pobedila“ izricanjem kazne bivšem liberijskom predsedniku Čarlsu Tejloru. Portparol vlade Šeka Taravali, danas je izjavio da je zatvorska kazna od 50 godina za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, koja je izrečena Tejloru, dobrodošla vest za žrtve koje sada mogu da osete izvesno olakšanje.

Pojedini stanovnici Sijera Leonea su međutim razočarani i kažu da je kazna prekratka. Ipak, bivši glavni tužilac Specijalnog suda za Sijera Leone, Dejvid Krejn, izjavio je za Glas Amerike da je kazna „odgovarajuća“. Krejn je dodao da Tejlorova kazna predstavlja „završetak ere“ čoveka koji je igrao glavnu ulogu u zločinima u Sijera Leoneu.

Tejlor je osuđen za pružanje pomoći pobunjenicima koji su ubili, silovali i osakatili hiljade ljudi tokom građanskog rata u Sijera Leoneu. Ibrahim Džaloh, lider organizacije izbeglica iz Sijera Leonea u Holandiji, podržao je presudu i rekao da je Tejlor zaslužio da ide u zatvor, jer su pobunjenici počinili „veoma ozbiljan zločin“ u Sijera Leoneu. Organizacije za ljudska prava su takođe pozdravile presudu. Viša savetnica organizacije „Hjuman rajts voč“, Eliz Kepler, rekla je da presuda pokazuje da je svet „sve manje tolerantan prema liderima koji koriste svoj položaj“ da čine zločine.

Skot Edvards, iz organizacije „Amnesti internešenal“, rekao je da je presuda Tejloru „prekretnica“, ali je dodao da je to „samo jedan korak prema pravdi“. Edvards je rekao da žrtve zločina u Tejlorovoj organizaciji imaju pravo da traže obeštećenje i zahtevaju da bude suđeno i ostalima koji su povezani sa zločinima.
XS
SM
MD
LG