Linkovi

Kapčan: Postaviti precizne zahteve Teheranu


Čarls Kapčan, Savet za spoljnopolitičke odnose
Čarls Kapčan, Savet za spoljnopolitičke odnose

Analitičar uglednog nevladinog Saveta za spoljnopolitičke odnose ističe da je, pre nego što se može zaključiti da je moguće približavanje SAD i Irana potrebno utvrditi šta stoji iza pozitivne retorike iranskog predsednika Hasana Rohanija.

Najvažnije za sada je to što novi iranski predsednik Rohani očigledno uživa podršku vrhovnog duhovnog vođe Alija Hameneija, a time i podršku političke elite u svojoj zemlji, jer bez nje ne bi mogao da pregovara sa Zapadom, kaže Kapčan:

“Po svemu sudeći, vrata su odškrinuta za početak ozbiljnog razgovora o iranskom nuklearnom programu, što je od primarne važnosti za Vašington. Postoje i druga pitanja vezana za Iran koja su značajna za SAD, uključujući bezbednost u regionu, zatim Avganistan, Irak, Hezbolah i Siriju. Međutim, pristanak Irana da ograniči svoj nuklearni program na civilne potrebe i dozvoli neometane inspekcije svih svojih nuklearnih postrojenja, kako bi Međunarodna agencija za atomsku energiju mogla sa sigurnošću da ustanovi da Iran odustaje od drugih nuklearnih ambicija - bio bi najveći dobitak.”

Razgovori sa Iranom neće biti laki, dodaje Kapčan. Posle 35 godina američko-iranskog animoziteta, predsednik Obama je suočen sa prilično ušančenim otporom prema diplomatskom rešenju kod nekih uticajnih krugova u zemlji:

“Obama je suočen sa Kongresom u kojem, prvo, demokrate i republikanci nemaju zajedničko mišljenje gotovo ni o jednom pitanju. Drugo, Kongres je već decenijama izuzetno oštar prema Iranu, usvajajući često oštrije sankcije protiv Irana, nego što su neke američke administracije smatrale neophodnim. Predsedniku Obami neće tako lako poći za rukom da uveri članove Kongresa da je došao trenutak za pravi dogovor sa Iranom.”

U takvim okolnostima biće važno da razgovor sa Iranom od samog početka urodi plodom, nastavlja Kapčan:

“SAD od Irana očekuje da već u prvoj rundi razgovora navede konkretne mere koje je spreman da sprovede odmah. Nema tajni oko njih. Pre svega treba da pređe na proizvodnju isključivo nisko obogaćenog uranijuma od kojeg se ne može proizvesti nuklearno oružje. Takođe je neophodno zatvaranje podzemnih nuklearnih postrojenja u Fordou, zbog zabrinutosti Izraela da ih nije moguće eliminisati vojnim sredstvima. I kao što sam već pomenuo, Teheran mora da omogući međunarodnim inspektorima slobodan pristup svim svojim nuklearnim lokacijama.”

SAD i druge zapadne zemlje bi na ispunjavanje pomenutih uslova, odgovorile postepenim ukidanjem ekonomskih sankcija i diplomatske izolacije Teherana. Ali, ako do kraja ove ili početkom iduće godine ne bude opipljivih rezultata, entuzijazam za postizanje detanta sa Iranom će da nestane, zaključuje Kapčan.
XS
SM
MD
LG