Linkovi

CG: Zabrana pušenja u zatvorenom, kazne do 20 hiljada eura


Crna Gora je rekorder u Evropi po broju pušača (ilustracija)
Crna Gora je rekorder u Evropi po broju pušača (ilustracija)

U Crnoj Gori je u srijedu stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, pa je tako zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.

Sa 35% punoljetnih gradjana koji puše, Crna Gora je rekorder u Evropi. Vlada je zato posegla za rigoroznom mjerom – totalnom zabranom pušenja u svim zatvorenim prostorima.

Primjena ovog zakona počinje u srijedu, a njime se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, odlučili su 31. jula poslanici u crnogorskom parlamentu.

U Vladi kažu kako je cilj zaštita zdravlja stanovništva i smanjenje troškova liječenja, jer svake godine 400 pušača oboli od kancera, a liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama na osnovu kojeg su vlasnici lokala, recimo, mogli plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje:

"Nema te cijene koja može da se plati da bi se zaštitilo zdravlje građana. Zakon previđa da svaki ugostitelj – ukoliko želi – može da odredi neki prostor koji će biti potpuno izolovan od ostalih koji sjede u nekom ugostiteljskom objektu",kaže ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Kafići "prvi na udaru", kockarnice izuzete

Prema odredbama novog Zakona, prostorija za pušenje mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostatak prostora, a njena površina ne smije da bude manja od 10 kvadrata niti da zauzima više od 20 posto radnog ili javnog prostora.

Na zahtjev Privredne komore i Priređivača igara na sreću, iz ovog zakona izuzete su kockarnice, koje će biti u obavezi da imaju posebne sisteme za ventilaciju, prečišćivače vazduha i ostalu opremu predvidjenu novim zakonom.

Pored pušača, prvi “na udaru” novog zakona su vlasnici i zakupci kafića, koji su zabrinuti da će im zbog zabrane pušenja promet biti značajno umanjen, obzirom da gotovo polovinu njihovih gostiju čine konzumenti duvanskih proizvoda.

Prazni kafići u Podgorici (Foto: Predrag Milić)
Prazni kafići u Podgorici (Foto: Predrag Milić)

"Pravi efekti novog zakona na poslovanje ugostiteljskih objekata će se vidjeti u hladnijim mjesecima. Poznajući navike ovdašnjih ljudi, ne vjerujem da će lako prihvatiti česte izlaske napolje ili u odvojene prostorije za pušače", rekao je za Glas Amerike Velimir Grbović, jedan od vlasnika kafića u centru Podgorice.

​Zakonom je strogo zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kom se obavlja vaspitno-obrazovna djelatnost, zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promjet ljekova i medicinskih sredstava, te obezbjeđuje boravak i ishrana djece, učenike i studenata.

Pušenje će biti zabranjeno i u prostorijama gdje se obavlja prijem, smještaj i njega osoba u stanju socijalne potrebe i starih osoba, održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmičenja, sjednice i drugi organizovani skupovi, kao i u prostorima gdje se obavlja trgovinska djelatnost i proizvodnja, skladištenje i promet hrane.

Pod javnim prostorom Zakon podrazumijeva i otvoreni ograđeni dvorišni prostor vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova i otvoreni ograđeni prostor na kom se obavljaju javna snimanja i emitovanja programa bilo koje vrste i održavaju kulturne i zabavne priredbe.

Takođe, novim odredbama zabranjuje se stavljanje u promet duvanskih proizvoda čije pakovanje nema zdravstveno upozorenje koje ima tekstualno i slikovno upozorenje, a ono mora da pokriva po 65 odsto prednje i zadnje spoljašnje površine pojedinačnog pakovanja.

Konačno ću moći da odvedem djecu na sladoled bez nikotina”, rekao je u polu-šali Igor Jovanović, 35-godišnji ekonomista, koji je sa oduševljenjem dočekao početak primjene novog zakona.

Inspektori će za nepoštovanje Zakona moći da izreknu kaznu od 500 do čak 20.000 eura za pravno lice (kompaniju), kao i za odgovorno lice u kompaniji od 50 do 2.000 eura.

Za preduzetnika, u čijem prostoru inspekcija zatekne pušače, predviđena je ka od 150 do 6.000 eura. Najmanja kazna za građane je od 30 eura do 1.000 eura.

XS
SM
MD
LG