Linkovi

CG: Više od 200 prijava zbog zloupotrebe potpisa


Izbori u Crnoj Gori (arhivski snimak)
Izbori u Crnoj Gori (arhivski snimak)

Afera sa navodnim falsifikovanjem potpisa građana za podršku predsjedničkim kandidatima u Crnoj Gori se ne stišava. Nevladina organizacija CDT predala je Vrhovnom državnom tužilaštvu preko 200 prijava, povodom sumnji građana da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima.

CDT-u je pristiglo više stotina prijava građana koji sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima. Ta NVO predala je te prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu, pa kažu da očekuju brzu reakciju tog organa i formiranje predmeta vezanog za prijave građana.

"Nadamo se da će nastaviti sa odlučnom akcijom i nedvosmosleno utvrditi da li u prikupljanju ličnih podataka i potpisa ima elemenata krivičnog djela", poručuju iz CDT-a.

Jedini ispravan način da ova situacija bude riješena je kroz odgovarajuće postupke pred državnim organima. Bilo koje druge reakcije građana bi bile neprimjerene", poručuju iz CDT-a.

Kandidat za predsjednika Crne Gore, Marko Milačić, pozvao je predsjednika Državne izborne komisije Budimira Šaranovića, da podnese ostavku. On je rekao da je u pitanju predizbnorni puč u režiji režima i DIK-a, podržan od jedne NVO.

“Ovo je velika neustavna i kriminalna radnja DIK-a", rekao je Milačić.

Predsjednički kandidat Vasilije Miličković, podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu, krivičnu prijavu protiv Državne izborne komisije, kao i protiv CDT-a i njegovih predstavnika, Milice Kovačević i Dragana Koprivice.

Krivičnu prijavu je, kako navodi Miličković podnio zbog, zloupotrebe službenih ovlašćenja, zbog klevete, iznošenja u javnost insinuacija i neistine.

"Sve sa ciljem da se moj i ugled moje porodice, a posebno ugled kao predsjedničkog kandidata kompromituje i na biračko tijelo ostavi negativan utisak", navodi Miličković.

Povodom optužbi na račun aplikacije za provjeru potpisa podrške predsjedničkim kandidatima, iz Državne izborne komisije je saopšteno da je ona tačna i da su potpisi brojnih građana falsifikovani.

XS
SM
MD
LG