Linkovi

Tužilaštvo CG potvrdilo poternicu, Asad odbacio optužbe


Viši sud u Podgorici (rtcg.me)
Viši sud u Podgorici (rtcg.me)

Bivši agent CIA-e, Džozef Asad, odbacio je optužbe specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije optužene za pokušaj puča u Crnoj Gori. Tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage i raspisalo potjernicu za Asadom.

Asad je u saopštenju, koje je Glasu Amerike dostavio njegov advokat Vinsent Sitro, naveo da je riječ o "kampanji obmane protiv lojalnog Amerikanca koji nije imao nikakvu ulogu u bilo kojim krivičnim djelima ili puču u Crnoj Gori.

Četrnaest osoba, uključujući i dva Rusa nedostupna crnogorskim državnim organima, kao i dva opoziciona lidera, optuženo je da je pripremalo prevrat na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. koji je, prema optužnici, trebalo da dovede do svrgavanja vlade i likvidacije premijera s ciljem sprečavanja članstva zemlje u NATO.

Asad je naveo da je u Crnoj Gori, prije dvije godine, davao "lične savjete o bezbjednosti svom klijentu, zapadnom političkom konstultantu koji je radio za Demokratski front".

"U Crnoj Gori sam bio pet dana uoči izbora 16. oktobra 2016. godine, a zemlju sam napustio na izborni dan. Zbog toga što je bio blizu poraza, režim je falsifikovao priču da su se strani agenti miješali u izbore", ustvrdio je bivši agent CIA-e.

Asad je ocijenio da je "režim u Crnoj Gori odgovoran za kršenje ljudskih prava i da su njegovi potezi u suprotnosti sa vrijednostima za koje se NATO zalaže". "NATO i Interpol imaju obavezu da poštuju principe u pogledu ljudskih prava i međunarodne sudske norme za koje tvrde da su neprikosnoveni, tako što će odbaciti zahtev za izručenje", istakao je Džozef Asad.

"Crvena potjernica za Asadom"

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore prethodno je potvrdilo je da je donijelo naredbu o sprovođenju istrage i raspisalo potjernicu protiv Džožefa Asada zbog osnovane sumnje da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije optužene da je planirala da svrgne prozapadnu vladu i spriječi zemlju da pristupi NATO-u.

"Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Dž. A. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.2 KZ CG i krivično djelo terorizam u pokušaju iz čl.447 st.1 u vezi čl.20 KZ CG i za istim je raspisana potjernica", saopšteno je iz tužilaštva.

Državna televizija objavila je u četvrtak da su crnogorski vlasti raspisale crvenu potjernicu za bivšim agentom CIA zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije optužene za pokušaj svrgavanja vlasti u oktobru 2016.

TVCG je navela, pozivajući se na izvor iz tužilaštva, da će crnogorske vlasti tražiti izručenje bivšeg američkog obavještajca, rođenog i odraslog u Egiptu.

U odgovoru na pitanja Glasa Amerike o potjernici protiv Asada i zahtjeva za njegovo izručenje, Specijalno tužilaštvo je navelo da "o daljim radnjama nijesmo u mogućnosti da iznosimo podatke zbog zaštite interesa krivičnog postupka za koji je naređena tajnost, a koji je u toku".

Crnogorske i američke vlasti direktno su optuživale Rusiju da stoji iza pokušaja prevrata, za koji su, pored dvojice Rusa, optužena i dvojica lidera proruskog Demokratkog fronta, što je Moskva u više navrata demantovala.

XS
SM
MD
LG