Linkovi

CG: Ratnik ISIL-a osuđen na šest mjeseci zatvora


Viši sud u Podgorici osudio je u utorak na šest mjeseci zatvora 39-godišnjeg Ulcinjanina Hamida Beharovića zbog priključivanja ISIL-u u Siriji, što je prva izrečena zatvorska kazna za jednog od 23 crnogorska državljanina koji su se posljednjih godina priključili toj terorističkoj organizaciji.

„Kriv je jer se sa umišljajem, od aprila 2015. do maja 2016. Godine, u mjestu Mindžib u Siriji - na granici sa Turskom, pridružio i učetsvovao u stranoj oružanoj formaciji, terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (ISIL)“, saopštila je u presudi sudija Biljana Uskoković.

Beharević, inače trgovinski skladištar bez posla, otišao je u Siriju sa nevjenčanom suprugom i maloljetnom kćerkom, boraveći u pograničnom dijelu ka Turskoj, navode mediji.

On je kažnjen, jer je sa „umišljajem“, suprotno zakonu i pravilima medjunarodnog prava, sa još dvojicom pripadnika ISIL-a - takodje crnogorskim državljanima, obilazio stražarska mjesta terorističke organizacije na granici s Turskom i upotrebljavao oružje, navodi se izmedju ostalog u obrazloženju presude.

Tokom sudjenja, Beharović je priznao da je boravio na teritoriji pod kontrolom ISIL-a, kontaktirao sa njenim članovima i obilazio stražarska mjesta, ali i tvrdio da nikada „nije direktno i indirektno učestvovao u ratnim dešavanjima“.

U svom sjedočenju prev Višim sudom, on je naveo da nije bio pripadnik ISIL-a, jer nije prošao potrebnu obuku i „položio zakletvu“.

Po izricanju presude, Beharović je kazao da „nikada nije učestvovao u ratu, niti je prije Sirije ratovao na bilo koji način i na bilo kom mjestu“.

„Otišao sam u Siriju da bih živio po islamskom vjerozakonu.To je prvi i osnovni razlog mog i odlaska mnogih drugih ljudi tamo. Nakon toga, ko je htio da se bori, išao je da se bori, ko nije htio, niko ga nije tjerao silom“, ponovio je on u izjavi novinarima poslije izricanja presude.

Beharović tvrdi da je živio sa porodicom u pograničnom pojasu, gdje je po dolasku bilo mirno, ali je poslije par mjeseci došlo do vazdušnih udara na taj pojas, zbog čega se on septembra 2016. vratio u Crnu Goru, gdje je uhapšen po dolasku na podgorički aerodrom.

Prema njegovim riječima, sada će da „spakuje torbe i što prije da ode na osluženje zatvorske kazne, jer su on i njegova porodica pod potpunom i nedvidjenom hajkom i bojkotom“.

Presuda Beharoviću prva je izrečena za učešće crnogorskih državljana na strani takozvane "Islamske države Iraka i Levanta", nakon što je prošle godine na istu zatvorsku kaznu osuđen jedan učesnik rata u Ukrajini.

Prema podacima Centra za regionalnu saradnju, u posljednjih pet godina na ratišta u Siriji i Iraku otišlo je 23 crnogorska državljana, šest njih je poginulo a vratilo ih se devet - od kojih je Beharović jedini osuđen na zatvorsku kaznu.

Isti izvor navodi da se trenutno, na teritoriji koju trenutno kontroliše ISIL, nalazi devet osoba iz Crne Gore, od kojih trojica muškaraca, četiri žene i dvoje djece.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG