Linkovi

Prekinut lanac krijumčarenja kokaina, uhapšeno sedam osoba


Foto: Uprava policije (arhiva, rtcg.me)
Foto: Uprava policije (arhiva, rtcg.me)

Uprava policije Crne Gore saopštiila je da su njeni službenici, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, prekinuli međunarodni lanac krijumčarenja kokaina iz Kolumbije u Crnu Goru i uhapsili sedam osoba.

Prema navodima iz Uprave policije, krivičnom prijavom obuhvaćeno je ukupno jedanaest osoba, nakon što ih je Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala - Odsjek za borbu protiv krijumčarenja droga, po nalozima SDT, identifikovao kao kriminalnu organizaciju za koju se sumnja da se u dužem vremenskom periodu bavila medjunarodnim krijumčarenjem kokaina.

Protiv jedanaestočlane grupe, sedmorice uhapšenih Tivćana i četvoro za kojima se intenzivno traga, krivične prijave su podnijete zbog “osnovane sumnje da su počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”.

Policija je objasnila da je akcija uslijedila nakon pretresa stanova i drugih prostorija na jedanaest lokacija u Tivtu, prilikom čega su policijski službenici pronašli i oduzeli predmete za koje se sumnja da “potiču iz navedenih krivičnih djela”.

“Pretresima su pronađeni i oduzeti opojna droga kokain, vaga za precizno mjerenje, veća količina novca, putnička motorna vozila visoke klase, oružje i municija kao i skupocjeni predmeti za koje se sumnja da su pribavljeni nelegalno stečenim novcem”, kažu u policiji.

Policija sumnja “da su pripadnici ove kriminalne organizacije vršeći pomenuta krivična djela stekli veliku imovinsku korist koju su, kako se sumnja, pokušali pranjem novca da ubace u legalne finansijske tokove”.

“Uprava policije će u narednom periodu u saradanji sa Specijalnim državnim tužilaštvom nastaviti sa sprovođenje finansijske istrage u odnosu na ovaj predmet”, navodi UP i dodaje da je realizacija predmeta pod imenom „Manjifiko" “još jedan primjer odlične međunarodne saradnje službenika Uprave policije sa partnerskim službama drugih država”.

Dnevnik Vijesti objavio je, pozivajući se na nezvanične izvore, da uhapšeni Tivćani ne pripadaju zaraćenim klanovima u čijim obračunima je u posljednje tri godine ubijeno na desetine osoba, već da je “tivatska” grupa navodno pokušala da iskoristi sukob “kavačkog” i “škaljarskog” klana i preuzme primat na ilegalnom tržištu kokaina.

XS
SM
MD
LG