Linkovi

CG: Početak školske godine uz obećanja o boljim uslovima za rad


Foto: rtcg.me
Foto: rtcg.me

U Crnoj Gori je danas svečano obilježen početak školske godine, a Ministarstvo prosvjete, kako su poručili, ulaže velike napore da obezbijedi bolje uslove za rad u svim obrazovnim ustanovama.

Svečanostima koje su priređene u većini škola, u školske klupe u Crnoj Gori, danas je ušlo tačno 7.380 prvaka. „Ukupan broj učenika u više od 200 osnovnih i srednjih škola je oko 68.080 u osnovnim školama i 27.655 u srednjim“, precizirali su iz Ministarstva.

Uzbuđenja je bilo, ali, čini se, mnogo više među roditeljima nego prema prvacima kojima je današnji dan poslužio za zabavu i upoznavanje sa školskim drugarima.

Đake jedne od škola sa najdužom obrazovno-vaspitnom tradicijom u Crnoj Gori – Osnovnoj Školi „Njegoš“ na Cetinju pozdravila je direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijana Nikolić-Vučinić. Ona je rekla đacima da će institucije sistema obrazovanja, nastavnici i roditelji bez sumnje učiniti da im boravak u školi ne predstavlja obavezu, već zadovoljstvo.

"Da vam škola donosi radost, nova prijateljstva, sticanje trajnih i upotrebljivih znanja kao i radnih navika, jer vi ste budućnost Crne Gore. Stoga, želim svim učenicima u Crnoj Gori, a naročito prvacima, srećan početak ove školske godine", poručila je Nikolić–Vučinić. Kako je rekla, Ministarstvo prosvjete ulaže velike napore da obezbijedi bolje uslove za rad u svim obrazovnim ustanovama.

Ministarstvo prosvjete, inače, u ovu je školsku godinu ušlo u sijenci skandala koji je vrhunac dobio u posljednjih desetak dana, kada je postalo jasno da su dijelovi reforme školstva u Crnoj Gori, doslovno prepisani iz obrazovnog sistema Hrvatske. No, zbog toga su se dogodile ostavke samo na nižem nivou, dok je ministar poručio da je neće podnijeti.

Ipak, ovo je bio dan koji je pripao prvacima i ostalim školarcima, a nastavni kadar je zadovoljan onim što je predstavljeno roditeljima i djeci.

Nastavnici su istakli da ova generacija počinje školovanje u znatno boljim uslovima nego ranije.

XS
SM
MD
LG