Linkovi

CG otvorila poglavlje 17 o ekonomskoj i monetarnoj uniji


Delegacija Crne Gore u Luksemburgu (gov.me)
Delegacija Crne Gore u Luksemburgu (gov.me)

Hoće li Crna Gora zadržati euro kao zvaničnu valutu, jedno je od pitanja koje će odgovor naći tokom pregovaranja o poglavlju u ponedeljak otvorenom u Luksemburgu - poglavlju 17 o ekonomskoj i monetarnoj uniji, sa kojim je Crna Gora otvorila 33 od ukupno 35 poglavlja pregovora sa EU. Medjutim, to je bila prilika i za podsjećanje na to šta Brisel od Pogorice očekuje na širem planu.

Delegacija iz Crne Gore vjeruje da će ispuniti sve potrebne preduslove da euro ostane zvanična valuta i po ulasku zemlje u Evropsku uniju

"U okviru poglavnja 17 mi ćemo nastaviti proces usaglašavanja sa evopskim pravilima i standardima, što će za rezultat da ima još više otvorenu, modernizovanu crnogorsku ekonomiju, prilagodjenu euru. Već smo preduzeli mnoge aktivnosti koje će da otvore još širi ekonomski i finansijski put. Vjerujem da ćemo tim putem nastaviti što će značiti zajednički cilj - stabilan ekonomski rast i jačanje eura kao zajedničke valute", rekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srdjan Darmanović.

Sa evropske strane su podsjetili na za Uniju ključni preduslov - vladavinu prava, da, nakon usvajanja zakona, još uvijek čekaju na opipljive renzultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno krijumčarenja ljudima i pranja novca. Neophodan je napredak u izmjeni izbornog zakona, kao i u medijskim slobodama, poručio je evropski komesar za pregovore o prijemu, Johanes Han.

"Nažalost, vidjeli smo da se tu situacija razvija u pogrešnom smjeru, kada je riječ o fizičkom nasilju protiv novinara i nezavisnosti javnog servisa. Dakle, politički dijalog o tome je od ključne važnosti".

Da li će Crna Gora, uzimajući u obzir i rezerve koje o proširenju iznose neke evropske članice, biti u mogućnosti da do 2025. postane evropska članica?

"Ja sam još uvijek uvjeren u to jer vjerujem u pravilo da je čaša do pola puna. Svi bi trebali da budu svjesni koliko je važno da se regionu da pozitivan signal. Jer, šta drugo treba očekivati kako bi se nakon skoro tri dekade konflikt ostavio iza nas. Ako se napredak ne nagradi na odgovarajući način, imaćemo gotovo trenutne posljedice po stabilnost regiona", odgovorio je Han.

XS
SM
MD
LG