Linkovi

CG: Opozicija bez dogovora o zajedničkom kandidatu


Predstavnici crnogorske opozicije (foto: Printiscreen / TVCG)

Predstavnici crnogorske opozicije nisu uspjeli da se dogovore o zajedničkom kandidatu na predsjedničkim izborima, nakon što su prozapadna Ujedinjena reformska akcija i Socijaldemokratska partija odbile predlog Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Ujedinjene Crne Gore da kandidat bude bivši ministar policije Andrija Jovićević.

Predstavnici DF-a, SNP-a i UCG napustili su sastanak sa opozicionim kolegama, koji su smatrali da kandidat opozicije na izborima treba da bude Milka Tadić Mijović, dugogodišnja novinarka i urednica nedjeljnika Monitor, piše portal Vijesti.

"Ako neko misli da isključivo ima pravo rješenje kao konačno, to nije dobra poruka i na taj način teško i ubuduće možemo naći neke foeme zajedničkog djelovanja", rekao.je novinarima nakon sastanka opozicije u Podgorici predsjednik URA, Dritan Abazović.

On je rekao da na sastanku parlamentarnih opozicionih partija nisu htjeli da se prebrojavaju i da kod opozicionih kolega nije bilo spremnosti da se nađe kompromisno rješenje o kandidatu.

"Preovladalo je mišljenje između dva kandidata, jedan je, moram da konstatujem, bio potpuno nestranački, bez ikakve političke prošlosti, bez učešća u bilo kojim političkim strukturama i vladama, i drugog koji je takođe vrlo kredibilan, o kojem nije bilo loših iskaza, ali koji je preovladao kao kandidat jedne političke opcije i to mjesecima unazad", rekao je Abazović i dodao da se "kod kolega nije pokazala spremnost da se nađe kompromisno ili neko treće rješenje, što je otežalo stvaranje nekog potencijalnog dijaloga ubuduće".

Predstavnici DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Janko Vučinić, a zatim i predsjednici UCG i SNP, Goran Danilović i Vladimir Joković, napustili su sastanak, a poslanik Slaven Radunović na svom fejsbuk profilu napisao da njihov predlog ima podršku većine poslanika opozicije.

"Od 39 opozicionih poslanika, Andrija Jovićević ima podršku 23, Milka Tadić Mijović 8 a još 8 poslanika (Demokrata) nije opredijeljeno, već bi podržalo dogovor ostalih iz opozicije", napisao je Radunović na fejsbuku.

Ni vladajuća Demokratska partija socijalista nije odlučila ko će biti njen kandidat na izborima, a analitičari ocjenjuju da Đukanovićeva partija taktički čeka opoziciju da napravi prvi potez i predloži svog kandidata na izborima zakazanim za 15. april.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG