Linkovi

Demokratski kongresmen pod pritiskom da podnese ostavku


People dance and sing during a demonstration to mark International Women's Day in front of the parliament building in Athens, Greece.
People dance and sing during a demonstration to mark International Women's Day in front of the parliament building in Athens, Greece.

Još jedna žena, četvrta po redu, progovorila je protiv člana Kongresa sa najdužim stažom, demokrate Džona Konjersa, optužujući ga da ju je neprestano uznemiravao, tokom jedne decenije, dok je radila za njega. U međuvremenu, Konjersov advokat izjavio je da je 89-godišnji kongresmen, primljen u bolnicu. Izveštava Eša Sarai.

Liderka manjine u Senatu, Nensi Pelosi pozvala je partijskog kolegu Džona Konjersa da podnese ostavku zbog višestrukih optužbi da je seksualno uznemiravao svoje bivše osoblje i koristio novac poreskih obveznika da bi zataškao skandale.

“Optužbe protiv kongresmena Konjersa, kako smo od nedelje saznali više o njim, ozbiljne su, razočaravajuće i veoma kredibilne. To je tužno. Hrabre žene koje su progovorile zaslužuju pravdu. Molim se za kongresmena Konjersa i njegovu porodicu i želim mu sve najbolje. Međutim, on bi trebalo da podnese ostavku”.

Govoreći u Detroitu, gde je Konjers primljen u bolnicu zbog vrtoglavice i otežanog disanja, njegov advokat Arnold Rid kaže da kongresmen nema nameru da se povuče.

“Nensi Pelosi nije izabrala kongresmena i svakako neće biti ta koja će reći kongresmenu da ode. Takva odluka će zavisiti isključivo od kongresmena. On nije o tome razmišljao. On razmišlja o svom zdravlju i o tome da mu bude bolje”.

Međutim, pozivi Konjersu da se povuče stižu iz obe stranke u Kongresu, među njima je i predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Pol Rajan.

“Niko ne bi trebalo da prolazi kroz nešto tako, pogotovo ne ovde u Kongresu i zato mislim da bi trebalo da podnese ostavku. I to momentalno”.

Kongres je ove nedelje odlučio da obuka o seksualnom zlostavljanju bude obavezna za sve zakonodavce i članove osoblja i prestavio je zakonski predlog kojim bi trebalo da bude okončana dvadeset godina duga praksa plaćanja sudskih poravnanja, novcem poreskih obveznika.

Poslednja u nizu optužbi protiv Konjersa je samo jedna od brojnih u koje su umešani političari, uključujući optužbe protiv demokratskog senatora Ala Frankena, republikanskog kongresmena Džoa Bartona, republikanskog kandidata za Senat Roja Mura i predsednika Donalda Trampa. Republikanski predsednik opisao je optužbe protiv sebe, kao lažne vesti.

XS
SM
MD
LG