Linkovi

Mišel Obama: Komentari o ženama okrutni i zastrašujući


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i prva dama SAD Mišel Obama
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i prva dama SAD Mišel Obama

Prva dama SAD Mišel Obama poručila je pristalicama Hilari Klinton u severoistočnoj američkoj državi Nju Hempšir da komentari republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa o ženama ne mogu da se tumače kao „još samo jedna uznemirujuća fusnota u žalosnoj izbornoj sezoni.“

"Nije to bio samo jedan lascivni, nepristojni razgovor. Nije to bila samo “priča iz svlačionice”. Jedan moćni pojedinac je tu slobodno i otvoreno govorio o seksualno agresivnom ponašanju i hvalio se kako je ljubio i dodirivao žene, tako opscenim rečnikom da su se mnogi od nas zabrinuli šta će čuti naša deca kada uključimo televizor.”

Na skupu podrške kampanji demokratskog predsedničkog kandidata Hilari Klinton u Mančesteru, prva dama je izjavila da su je Trampove reči duboko potresle i uznemirile.

“Sramotni komentari o našem telu, nepoštovanje naših ambicija i intelekta. Uverenje da možete da uradite sve što želite nekoj ženi. To je okrutno, to je zastrašujuće. i istina je da to - boli.”

Obama nije pomenula ime Donalda Trampa tokom veoma emotivnog govora na izbornom skupu za Hilari Klinton u Nju Hempširu. Međutim, očigledno je da je aludirala na optužbe četiri žene da ih je Tramp neprimereno dodirivao i ljubio.

"To nije normalno. To nije uobičajna politika. To je sramno. Nepodnošljivo. I nije važno kojoj stranci pripadate - demokratama, republikancima, nezavisnima - ni jedna žena ne zaslužuje da bude tretirana na taj način. Niko od nas ne zaslužuje takvu vrstu zlostavljanja. To mora odmah da se zaustavi", poručila je Mišel Obama.

Prva dama naglasila je da nije samo zabrinuta u pogledu "moćnog pojedinca koji slobodno i otvoreno govori o seksualno agresivnom ponašanju" i kako će to da utiče na devojčice i dečake. Istakla je da celi svet smatra Sjedinjene Države modelom za prava žena i obrazovanje.

"Međutim, ako imamo predsednika koji redovno degradira žene, koji se hvali seksualnim napadima na žene, kako ona možemo da zadržimo naš moralni autoritet u svetu? Kako možemo da nastavimo da budemo svetionik slobode i pravde i ljudskog dostojanstva", zapitala se Mišel Obama.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je da su optužbe četiri žene da ih je ljubio i neprimereno dodirivao „potpuno i apsolutno netačne“.

Tramp je pristalicama na Floridi poručio: “Te tvrdnje su izmišljene. Reč je čistoj fikciji i otvorenim lažima. To se nikada nije dogodilo”. Republikanski kandidat je ustvrdio i da ima “snažne dokaze” da obori te tvrdnje koji će uskoro biti objavljeni.

Tramp je naglasio i da njegov demokratski rival Hilari Klinton i njen suprug Bil znaju dobro da optužbe nisu tačne i dodao da mediji imaju “specijalan politički interes”, usklađen sa kampanjom Hilari Klinton.

Četiri žene optužile su republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa za neprimereno dodirivanje samo nekoliko dana nakon što je on odbacio tvrdnje da je u delo sproveo izjave, iznete u video snimku iz 2005. godine, da može da radi bilo što ženama zato što je zvezda.

Žene, čiji su navodi objavljeni juče u dnevnicima Njujork tajms i Palm bič post i u časopis People, opisuju incidente u kojima ih je Tramp ljubio ili dodirivao bez pristanka u avionu, u oblakoderu Tramp tauer u Njujorku i u njegovoj kući na Floridi.

Tramp, čija kampanja se još suočava sa posledicama objavljivanja video snimka u kojem se republikanski kandidat vulgarno izražava o ženama, odbacio je nove optužbe o neprimerenom ponašanju.

"Zašto autorka 12 godina starog članka u časopisu People nije pomenula incident u svojoj priči? Zato što se nije dogodio”, poručio je Tramp na Tviteru. Takođe je istakao da je članak u Njujork tajmsu “potpuna izmišljotina”. Trampovi advokati saopštili su da sastavljaju tužbu protiv uglednog dnevnika

Nacionalne ankete pokazuju da je podrška republikanskom kandidatu pala posle curenja u javnost spornog video snimka i druge predsedničke debate sa kandidatom demokrata Hilari Klinton.

Real Clear Politics, politički vebsajt, navodi da Klinton sada ima prednost od 6,2 odsto na nacionalnom nivou, manje od četiri sedmice uoči izbora 8. novembra. Ankete takođe pokazuju još veću prednost bivše državne sekretarke u savezim državama koje će da odlučuju o ishodu izbora.

Izborni štab Hilari Klinton saopštio je da su nove optužbe protiv Trampa “nažalost” u skladu sa “svim što znamo o načinu na koji se Donald Tramp ponašao prema ženama. Ti izveštaji ukazuju da je lagao tokom debate i da odvratno ponašanje kojim se hvalio u video snimku nisu samo reči”, navodi se u saopštenju.

Voditelj Anderson Kuper je tokom poslednje debate pitao Trampa da li je u stvari radio ono o čemu se hvalio u video snimku.

“Ne, nisam”, odgovorio je republikanski kandidat i nazvao svoje uvredljive komentare “razgovorom iz svlačionice”.

Međutim, dve žene koje su iznele nove optužbe kažu da su ljutito reagovale kada su čule tu Trampovu izjavu dok su, sa više od 60 miliona Amerikanaca, gledale debatu na televiziju.

Džesika Lids, sada u sedamdesetim godinama, kazala je Tajmsu: “Želela sam da udarim ekran”. Lids tvrdi da je pre više od 30 godina, Tramp seo pored nje u prvoj klasi na letu za Njujork, da je iznenada podigao naslon za ruke, zgrabio joj grudi i pokušao da uvuče ruku pod njenu suknju.

“Bio je kao hobotnica. Ruke su mu bile svugde”, priseća se Lids koja ocenjuje da je reč o seksualnom napadu.

Trampov izborni štab je povodom članka u Tajsmu poručio “Apsurdno je pomisliti da bi jedan od naprepoznatljivijih poslovnih lidera na planeti, sa snažnim rezultatima iza sebe kada je reč o položaju žena u njegovim kompanijama, uradio stvari navedene u članku. Činjenica da je to objavljeno više decenija kasnije, tokom poslednjeg meseca predsedničke kampanje, trebalo bi sve da vam kaže.”

XS
SM
MD
LG